ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία - Τσακαλώτος: Δύσκολη η συμφωνία, θα την κρίνουμε νηφάλια αργότερα

Συμφωνία - Τσακαλώτος: Δύσκολη η συμφωνία, θα την κρίνουμε νηφάλια αργότερα

Υπάρχουν και υφεσιακά μέτρα που, υπό όρους, αν λυθεί το πρόβλημα του χρέους και υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα, αν ο κόσμος το δει από την αισιόδοξη πλευρά ότι έφυγε το Grexit για πάντα, μπορούν να δώσουν ανάπτυξη, σχολίασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Δύσκολη συμφωνία, η οποία αν και περιέχει υφεσιακά μέτρα, είναι πολύ νωρίς να κριθεί ως προς την αναπτυξιακή της προοπτική, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους εταίρους μας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση - σε συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών της Βουλής - του σχεδίου νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ)».

«Ο χρόνος θα δείξει» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι έχει μεγάλη σημασία αν θα λυθεί το θέμα του χρέους και το αν θα υπάρξει η προώθηση ενός δυνατού επενδυτικού πακέτου, καθώς και το πως θα την αντιμετωπίσουν οι Έλληνες τη διαδικασία, αν ο κόσμος το δει από την αισιόδοξη πλευρά ότι έφυγε το grexit για πάντα, μπορεί να δώσει ανάπτυξη. «Αυτή τη συμφωνία θα τη δούμε μετά τη διαπραγμάτευση σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε το τελικό κείμενο»σημείωσε, για να συμπληρώσει: «τότε, με νηφαλιότητα, θα μπορούμε να την κρίνουμε και προπάντων με γνώμονα τημεσαία τάξη που έχει υποφέρει πολύ».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε τον συμβιβασμό του Γάλλου ομολόγού του Μισέλ Σαπέν, μεταξύ της λαϊκής ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και των κανόνων της ΕΕ. Όπως είπε, μετά το δημοψήφισμα, κάναμε διαβούλευση με τα κόμματα για να συνεχίσουμε σε αυτήν τη βάση, αλλά ο συμβιβασμός αυτός δεν ήταν καλοδεχούμενος από όλους. Ανέφερε ως παράδειγμα τον τομέα των εργασιακών σχέσεων, για τον οποίο οι πιέσεις προς την κυβέρνηση ήταν για μέτρα όπως και πριν.

Σχετικά με τη συμφωνία, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι περιέχει και μεταρρυθμίσεις με υφεσιακή νεο-φιλελεύθερη κατεύθυνση και με αμφίβολα αναπτυξιακά αποτελέσματα, όπως και άλλα μέτρα με κατεύθυνση αναδιανεμητική (π.χ. εισφορά αλληλεγγύης), αν και, όπως είπε, «δυστυχώς δεν περάσαμε όλα αυτά που θέλαμε».

Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο πρόγραμμα που μας ζήτησαν, το μεταφράσαμε σε μέτρα για το μετασχηματισμό του κράτους που χρειάζεται η χώρα»,ενώ χαρακτήρισε επιτυχία της διαπραγμάτευσης την υπόσχεση σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, μετά την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος. «Έχουμε μια υπόσχεση για το χρέος, πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε καμία τέτοια υπόσχεση»συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σημείωσε τη σημασία που έχει το ότι ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα παραμένει στο 13%, και για φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες στο 6%. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε παράλογο από την πλευρά των θεσμών να μην μετρήσει η αύξηση της εισπραξιμότητας στα έσοδα από τον ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι αν αυτό ισχύσει θα μπορέσει να βοηθήσει στην αλλαγή των συντελεστών, στο μέλλον ή σε κάποια άλλη παρόμοια επιλογή

Σχετικές ειδήσεις