ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός διαβουλεύσεων για συμφωνία έως την Τρίτη

Πυρετός διαβουλεύσεων για συμφωνία έως την Τρίτη

Με στόχο να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι αύριο βράδυ ή την Τρίτη συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ - ΣΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ

Η συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς ξεκίνησε στις 3 μετά το μεσημέρι και προστέθηκε στη λίστα των μαραθώνιων επαφών μέχρι να βρεθεί λύση για τα αγκάθια.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις παραμένει η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Ειδικότερα για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξάνεται από 3% σε 5%.

Για τις οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ παραμένουν άτοκες υπό τρεις προϋποθέσεις.

- να είναι οφειλές φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
- ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
- ο οφειλέτης όταν μπήκε στην ρύθμιση, το χρέος του να μην ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στην θέση της για δημιουργία φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες κρίνονται από το πρωί της Κυριακής κατά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, του κυβερνητικού συμβουλίου όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε να έρθουν τα μέτρα εντός της εβδομάδας στη Βουλή, να περάσουν από το Eurogroup και να δοθεί στις 20 Αυγούστου το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συμφωνία και προαπαιτούμενα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή σε μία ψηφοφορία.

Ελληνική κυβέρνηση και δανειστές κάθονται ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών, με σκοπό να βρεθεί λύση και για τα ακανθώδη ζητήματα αλλά και να αρχίσει να... καθαρογράφεται το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής, ξεκίνησε η νέα συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι δύο πλευρές είχαν μαραθώνια συνάντηση χθες, Σάββατο (08/08/2015) το απόγευμα που κράτησε περισσότερες από έξι ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τις δύο πλευρές.

Αλλαγές σε ΦΠΑ και φόρους

Τα προαπαιτούμενα μέτρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

Την επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23% στο σύνολο των υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι μόνο στα φροντιστήρια, την επαναφορά του μοσχαρίσιου κρέατος στο 13% (και όχι στο 23% που μετατάχθηκε στα μέσα Ιουλίου), την αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων αλλά και την εξάλειψη –σε δύο φάσεις- της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης, αναμένεται να περιλαμβάνει, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική» το πακέτο με τα «προαπαιτούμενα» που θα συνοδέψουν το μνημόνιο.

Επώδυνο μέτρο που, με βάση τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, θα ενσωματωθεί στα προαπαιτούμενα, θα είναι η επιβολή ΦΠΑ 23% και στα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό σημαίνει σημαντική επιβάρυνση για τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Το αγροτικό πετρέλαιο αναμένεται να είναι και αυτό στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα -σε πρώτη φάση αναμένεται μείωση της επιδότησης και σε δεύτερη φάση κατάργηση, όπως είναι άλλωστε και η συμφωνία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αν όλα κυλήσουν ομαλά η επεξεργασία των τεχνικών κειμένων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Τρίτη, οπότε και το νέο πακέτο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18/8 να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά Κοινοβούλια κρατών-μελών, στις 19 Αυγούστου να υπάρξει εκταμίευση και στις 20 του μήνα να πληρωθεί η ΕΚΤ.

Σχετικές ειδήσεις