ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια νησιά χάνουν το μειωμένο ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου

Ποια νησιά χάνουν το μειωμένο ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου

Τέλος στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιά του Αιγαίου φέρνει το νέο Μνημόνιο από την 1η Οκτωβρίου.

Η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ έχει ψηφιστεί με συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την προηγούμενη Βουλή και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να την εφαρμόσει άμεσα.

Έτσι, με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 προβλέπεται την 1η Οκτώβρη η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και των νησιών του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο.

Οι συντελεστές 5%, 9% και 16% οι οποίοι θα ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε πολλά νησιά του Αιγαίου, θα αυξηθούν την επομένη ημέρα σε 6,5%, 13% και 23%, όπως ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η κατάργηση του ΦΠΑ για τη δεύτερη ομάδα νησιών θα ακολουθήσει την 1η Ιουνίου 2016 και η ολοκλήρωση της κατάργησης των εξαιρέσεων έρχεται με την τρίτη ομάδα νησιών την 1η Ιανουαρίου 2017.

Το Μνημόνιο προβλέπει πως τα υπαγόμενα στις παραπάνω ομάδες νησιά θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ήδη καταρτίσει τη σχετική απόφαση την οποία ωστόσο θα υπογράψει η νέα κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις