ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή πτώση στις γερμανικές εξαγωγές από την αρχή της κρίσης

Ισχυρή πτώση στις γερμανικές εξαγωγές από την αρχή της κρίσης

Τη μεγαλύτερή του πτώση από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο, με τις εισαγωγές επίσης να μειώνονται απότομα σε μια ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζεται από την επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2% στα 97,7 δισεκ. ευρώ σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση τους από τον Ιανουάριο του 2009.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,1% στα 78,2 δισεκ. ευρώ, στη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρησή τους από τον Νοέμβριο του 2012. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας συρρικνώθηκε στα 19,6 δισεκ. ευρώ
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα στοιχεία φαίνεται να επηρεάζονται τις πολλές ημέρες διακοπών του Αυγούστου. Ωστόσο, μετά τη σημαντική μείωση που καταγράφηκε στις βιομηχανικές παραγγελίες και την παραγωγή τον Αυγούστου, φαίνεται ότι η εξασθένηση της ζήτησης από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές, αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της στη γερμανική οικονομία.
"Είναι μια ισχυρή πτώση, από αυτές που δεν βλέπεις κάθε μέρα", σχολίασε ο Χόλγκερ Σάντε, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Nordea. "Η αδυναμία στην Κίνα, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και άλλες αγορές έχει αντίκτυπο".
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά 1,2% και πλεόνασμα 22,5 δισεκ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις