ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Τη διαβεβαίωση ότι θα επανεξεταστεί η αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων έδωσε o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στο σκέλος που όταν δεν πληρωθεί κάποια φορολογική υποχρέωση χάνεται η ρύθμιση, με δεδομένο ότι ο φορολογούμενος είναι αντιμέτωπος με πολλές φορολογικές υποχρεώσεις.

Oι τροποποιήσεις για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα επέλθουν τις επόμενες ημέρες, με υπουργική απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ως παράδειγμα, μάλιστα ανέφερε περιπτώσεις οφειλετών που ρύθμισαν χρέη ύψους 6.000 ευρώ, ενώ είχαν στην τράπεζα καταθέσεις άνω των 100.000 ευρω.

Μιλώντας το πρωί στο MEGA είπε ότι ετοιμάζονται φορολογικά ισοδύναμα προκειμένου να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα του εξωτερικού.

Προανήγγειλε δε ότι θα υπάρξει διάταξη βάσει της οποίας θα προστατεύονται νομικά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Για το περιουσιολόγιο, ανέφερε ότι μέσα στον Νοέμβριο θα ανέβει η πλατφόρμα στο TaxisNet, όπου θα συμπληρωθούν τα περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να επιβαρυνθούν περαιτέρω καύσιμα και τσιγάρα.

Αναλυτικότερα είπε πως το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με τη μεγάλη φοροδιαφυγή αλλά και πως στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πλέον φορολογικά άβατα

Σύμφωνα με το Mega έκανε λόγο για 25.000 υποθέσεις με μέσο όρο απόδοσης φόρου 600.000 ευρώ η κάθε μια, από τις οποίες όμως έχουν ελεγχθεί λιγότερες από 1.500.

"Εμείς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε κυρίως με τη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή. Πάμε να αντιγράψουμε τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών της Ευρώπης όπου στοχεύεις κυρίως στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Έχουμε υποθέσεις αυτή τη στιγμή σε ελεγκτικό κέντρο που αποδίδει κάθε υπόθεση μέσο όρο φόρου 600.000 ευρώ. Είναι δυνατό από τις 25.000 περίπου αυτές υποθέσεις να έχουμε ελέγξει λιγότερες από 1.500 και να μην έχουμε ελέγξει τις 10.000 με τέτοια εισπραξιμότητα;", αναρωτήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά πως μέχρι τώρα η στόχευση δεν πήγαινε προς τα μεγάλα ποτάμια, αλλά "στα ρυάκια και στους παραπόταμους".

Σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους τα ξημερώματα, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε πως "πρότυπό μας είναι οι μεγάλοι έλεγχοι ευρωπαϊκών χωρών που το κάνουν μετά από συγκεκριμένη τεκμηρίωση, ανάλυση, με συντονισμό με άλλες υπηρεσίες, αυτό είναι το πρότυπό μας, ξημερώματα δηλαδή εκατοντάδες αστυνομικοί, εφοριακοί και εισαγγελείς, να μπαίνουν σε μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν φοροδιαφυγή, διότι εμείς δεν στοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα, το κέρδος και τον πλούτο, στοχοποιούμε τους φοροφυγάδες και τους λαθρεμπόρους".

Διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι η αποτελεσματικότητα και όχι η εικόνα ενώ διασαφήνισε ότι η αρχή θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις "και μετά θα πάμε παντού, και στα πανηγύρια, δεν θα υπάρχουν φορολογικά άβατα".

Για το περιστατικό μάλιστα με τους ελέγχους στο Αμύνταιο είπε πως το πρόβλημα εκεί ήταν ότι αυτοί που πήγαν να ελέγξουν και έπιασαν "αποδεδειγμένη μαϊμού φορολογική μηχανή", διαπιστώσαν την παράβαση παρουσία αστυνομικών αλλά "κατέληξαν να τους πάνε στο τμήμα να τους βγάλουν φωτογραφίες, αποτυπώματα και να τους πάνε στο αυτόφωρο".

Επ' αυτού είπε πως θα έρθει διάταξη την επόμενη εβδομάδα, καθώς -σημείωσε- δεν είναι δυνατό τα ελεγκτικά όργανα είτε είναι εφοριακοί, αστυνομικοί, δικαστικοί να φοβούνται ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. "Μου κάνει εντύπωση πως ένας ελεγκτής κάνει τη δουλειά του παρουσία αστυνομικών πως καταλήγει στο τμήμα, να πηγαίνει αυτόφωρο, αντί να τους λέει η υπηρεσία μπράβο", είπε διαβεβαιώνοντας ότι θα προστατευτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

"Θα δοθεί παράταση για τη λίστα Λαγκάρντ"

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι "αυτή η κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε θέματα φοροδιαφυγής όπως τα βρήκαμε" ενώ τόνισε ότι θα δοθεί παράταση για τη λίστα Λαγκάρντ τα αδικήματα της οποίας παραγράφονται στο τέλος του έτους.

"Θα κλείσουμε τις μεγάλες υποθέσεις, θα τις ελέγξουμε, δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα, ούτε θα οδηγήσουμε υποθέσεις σε παραγραφή. Η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται 31/12/15, δεν φαντάζομαι να υπάρχουν ευθύνες στον Αλεξιάδη που ανέλαβε 18/7 και δεν θα παραγραφούν, ειπώθηκε με σαφήνεια ότι θα δοθεί παράταση και στη λίστα Λαγκάρντ με νόμο, υπάρχουν τα δικαστήρια που κρίνουν τα θέματα συνταγματικότητας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο", σημείωσε.

Επέκταση ρύθμισης για 100 δόσεις

Αναφορικά με την ρύθμιση για τις 100 δόσεις είπε πως η αρχική διατύπωση "προέβλεπε ότι έβγαινες εάν δεν ακολουθούσες τις δόσεις αυτής της ρύθμισης, τώρα έχει επεκταθεί η διάταξη και θα βγαίνεις από τη ρύθμιση εάν δεν ικανοποιείς και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις".

Εξήγησε ότι κινείται το υπουργείο μεταξύ συμφωνίας και κοινωνικής ευαισθησίας και θα γίνει νέα συζήτηση με τους θεσμούς γιατί σε κάποιο μήνα θα συμπέσουν δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση για τις 100 δόσεις, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τέλη κυκλοφορίας.

"Ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις", πρόσθεσε.

Παράλληλα είπε πως έρχεται αλλαγή σε ορισμένους από αυτούς που μπήκαν στις 100 δόσεις, καθώς εάν ο άλλος έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό και έχει 200.000 στην τράπεζα, "δεν μπορεί να πει ότι είμαι στις 100 δόσεις και θα πληρώνω τις 100 δόσεις" ενώ προανήγγειλε ότι θα βγει το επόμενο διάστημα υπουργική απόφαση και θα ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα, θέτοντας τα κριτήρια.

Όπως σημείωσε όμως "δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι το όριο θα είναι οι 5, 10, 15, 20 χιλιάδες γιατί είναι κάτι που συζητάμε με τους θεσμούς".

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2015 είπε ότι θα είναι ο,τι και ο ΕΝΦΙΑ του 2014 και "σε κάποιες μόνο πολύ μικρές κατηγορίες θα έχουμε αλλαγή", ενώ πρόσθεσε ότι το πολύ μέχρι 15/10 θα ανεβούν τα εκκαθαριστικά.

Για τους στόχους της επόμενης χρονιάς είπε ότι αυτό το οποίο δεσμευτήκε η κυβέρνηση και έχει συμφωνήσει είναι ότι "πρώτον ότι θα έχουμε στόχο για είσπραξη 2,65 δισ, δεύτερον, ότι θα έχουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες".

Επ' αυτού μάλιστα αναγνώρισε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει χάθηκε η ημερομηνία αυτή για το ΥΠΟΙΚ δυστυχώς αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο 2016 νωρίτερα από το Σεπτέμβριο "θα μπορέσει αυτό το πράγμα να γίνει".

Το τρίτο -είπε- είναι ότι θα έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. "Για το 2016 θέλουμε μια φορολογική πολιτική που θα είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και όχι κομματικής πειθαρχείας ή των ΜΑΤ. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πηγαίνεις σε ρυθμίσεις φορολογικές που θα σου δημιουργούν ελλείμματα στον προϋπολογισμό", πρόσθεσε.

Στο τραπέζι της συζήτησης έχει πέσει και ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, με τον κ. Αλεξιάδη να τονίζει πως εξετάζει "την πρόταση που μας έχει έρθει να επιβληθεί φόρος και στην Ελλάδα όπως έκανε ο Μόντι στην Ιταλία, ο Μόντι έφερε ένα νόμο στην Ιταλία και είπε ότι φορολογούνται τα ακίνητα των Ιταλών φορολογούμενων που είναι στο εξωτερικό", διασαφηνίζοντας ότι "θα το φορολογήσει με όποια αξία το φορολογεί η φορολογική υπηρεσία της εκεί χώρας".

Σχετικά με τα αγροτεμάχια είπε πως "άλλο πράγμα είναι το αγροτεμάχιο σε ένα εύφορο μέρος της Κρήτης που έχει απόδοση, άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δηλώνει ο άλλος ότι είναι χωράφι και δεν είναι χωράφι και άλλο πράγμα το χωράφι στην ορεινή Ήπειρο που το έχει ο άλλος για να μπορέσει να επιζήσει".

Νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων

Υπογράμμισε παράλληλα ότι θα φέρει το υπουργείο άμεσα το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των κεφαλαίων, "όπου θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί".

"Ένα από τα σενάρια που έχει κατατεθεί και νομίζω ότι είναι κοντά σε μια ρεαλιστική λύση είναι να μην υπάρχουν ποινικές κυρώσεις στο κομμάτι της φοροδιαφυγής, άλλο εάν τα χρήματα είναι αποτέλεσμα λαθρεμπορίου όπλων ή ναρκωτικών αυτό είναι άλλη διαδικασία και δεύτερον να φορολογηθεί με ο,τι ίσχυε την αντίστοιχη χρονιά βεβαίως δίνοντάς του κάποιο κίνητρο σε σχέση με τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Θα κάνουμε ένα συνδυασμό τέτοιο που να είναι λειτουργικός", είπε δίνοντας κάποιες αρχικές λεπτομέρειες ενός εκ των σεναρίων για τα κίνητρα που θα δοθούν.

Κατόπιν είπε θα έρθει το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο "όπου ζητάμε από όλους να μας τα δηλώσουν" και εκτιμώντας ότι "θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά αυτός ο οποίος έχει μια συμμετοχή σε μια εταιρεία στο εξωτερικό αν θα το κρύψει, γιατί αν το κρύψει μετά μπαίνει στο στόχαστρο και των φορολογικών υπηρεσιών του εξωτερικού".

Για το θέμα του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως είναι κάτι που το υπουργείο Οικονομικών το δεσμεύτηκε στη συμφωνία και το προχωράει, με "πολύ μεγάλο σχεδιασμό, με κίνητρα και στον πολίτη και στην επιχείρηση, θα είναι καθολική η εφαρμογή, θα υπάρχουν μέτρα και εθελοντικά και υποχρεωτικά, δεν είναι δυνατό να εξαιρεθεί κανένας, κάναμε χθες συνάντηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και συμφωνήθηκε ότι και οι γιατροί εξασφαλίζοντας τα προβλήματα που είχαν βάλει γιατί υπάρχουν λύσεις και σε αυτά θα ενταχθούν σε αυτό το σύστημα".

Πρόσθεσε πως το κομμάτι με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ανοίγει "τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου όπου θα δούμε τι θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς" ενώ διασαφήνισε πως για το 2016 "οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι έτοιμες πολύ πριν από τις 1-2 Φεβρουαρίου" και "δεν θα φθάσουμε πάλι μέχρι Σεπτέμβριο". Κατέληξε λέγοντας ότι "τα capital controls γίνονται συνεχώς πιο ελαστικά και από ο,τι φαίνεται σε λίγους μήνες θα τελειώσει αυτή η ιστορία και δεν θα έχουμε πρόβλημα".

Ρoή Ειδήσεων