ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Λαγκάρντ υπολόγιζε χωρίς τον... προκλητικό Ντάισελμπλουμ: Σε 15 χρόνια παρέμβαση στο χρέος

Η Λαγκάρντ υπολόγιζε χωρίς τον... προκλητικό Ντάισελμπλουμ: Σε 15 χρόνια παρέμβαση στο χρέος

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη το ελληνικό χρέος με την Κριστίν Λαγκάρντ να ζητά νέα ανταλλάγματα για τηδιευθέτησή του χωρίς να υπολογίζει όμως τον... Γερούν Ντάισελμπλουμ!

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μόλις χθες μίλησε ξανά για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι βιώσιμο ζητώντας όμως και άλλο μαχαίρι στις συντάξεις....

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από τη Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο καθώς η θέση του Ταμείου για τη δαιτηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας. Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Μάχη επιβολής η σφήνα Ντάισελμπλουμ μετά την τοποθέτηση Λαγκάρντ

Μόλις λίγες ώρες αργότερα σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για το αν η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής, θα ανοίξουν αργότερα αφού περάσει επιτυχώς η Ελλάδα την πρώτη αξιολόγηση.

«Υπάρχει μια ευρεία κατανόηση για τη μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε, να δούμε δηλαδή της ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος»,είπε επισημαίνοντας «φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πως ένα καλό πρότυπο θα ήταν να υπάρχει όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ.

Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κλπ;».

Ο Ντάισελμπλουμ συνέχισε «θα δούμε αν υπάρχουν χρηματοδοτικά peaks τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να τις περιορίσουμε».

Κατά τον ίδιο, «αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρντ του 15%, αν όμως πουν πως είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους».
«Είναι κρίσιμης σημασίας να συμμετέχει το ΔΝΤ για την αξιοπιστία του προγράμματός μας», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις