ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό είναι το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αυτό είναι το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του Κράτους μέχρι την Κυριακή και με αυτό εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα βάσει του νέου μνημονίου για αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του ΤΧΣ, για υιοθέτηση συστήματος αξιολόγησης των διοικήσεων και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που επισήμως θα γνωστοποιηθούν από την ΕΚΤ το ερχόμενο Σάββατο, είναι περίπου 14 - 15 δισ ευρώ συνολικά. Από αυτά, περίπου 9 δισ είναι το αρχικό ποσό του βασικού σεναρίου και επιπρόσθετα 6 δισ του ακραίου σεναρίου.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί θα έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή.

Τα ιδιωτικά Κεφάλαια και τα senior ομόλογα

Οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών έπειτα από απαίτηση της DG Comp. Ειδικότερα οι προβλέψεις του βασικού σεναρίου για κεφαλαιακές ανάγκες 9 δισ υποχωρούν στα 5 δισ γιατί θα προβλέπεται μετατροπή του συνόλου των ομολόγων – junior και senior – σε μετοχές καθώς και εταιρικές πράξεις στα πλαίσια των business plans (αναδιάρθρωση λειτουργίας, πώληση θυγατρικών κοκ).

Επιπλέον οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν τα οφέλη της αναβαλλόμενης φορολογίας, δηλαδή μετατροπή των ζημιών σε Κεφάλαιο, μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Επομένως απομένει ένα ποσό της τάξεως των 5 δισ που θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες.

Ο ρόλος των CoCos και το μετοχικό σχήμα

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές και έτσι πλέον θα οδηγηθούμε σε μετοχικό σχήμα των τραπεζών όπου το Κεφάλαιο τους θα είναι κατά πλειοψηφία ιδιώτες, κατά το υπόλοιπο CoCos (μετατρέψιμα ομόλογα σε προκαθορισμένη τιμή) και κατά το υπόλοιπο κοινές μετοχές που θα ελέγχει το Δημόσιο.

Και αυτό επειδή απ' τα 6 δισ ευρώ του ακραίου σεναρίου, θα καλυφθούν σε ποσοστό 70% με έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων CoCos και σε 30% με κοινές μετοχές. Δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο τα ποσοστά αυτά να είναι ελαφρώς διαφορετικά και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις κοινές μετοχές να είναι μικρότερο του 30%. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν θα υποχωρεί κάτω του 20%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το ΤΧΣ να μην υποστεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου ολική διαγραφή αλλά να διατηρήσει συμμετοχές στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 20%. Ανάλογα με τα ποσοστά που ήδη ελέγχει το Δημόσιο και το ύψος της αυξήσεως σε κάθε τράπεζα, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου το ΤΧΣ θα μένει με ποσοστό μικρότερο του 20% και σε άλλες τράπεζες υψηλότερο του 20%.

Τα CoCos επιβαρύνονται με επιτόκιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται μεταξύ 7% και 9%.

Οι νέες μετοχές

Η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει με ανοικτό βιβλίο προσφορών σε τιμές που θα διαμορφωθούν από την αγορά και οι οποίες σε σημαντικό βαθμό θα είναι στα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή σε εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις. Για τεχνικούς λόγους, επειδή ο ελληνικός νόμος απαγορεύει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μικρότερη από μία συγκεκριμένη ονομαστική τιμή, θα υπάρξει reverse split μείωση του αριθμού των μετοχών ούτως ώστε κάθε τράπεζα να έχει τουλάχιστον την ελάχιστη ονομαστική τιμή που απαιτεί ο ελληνικός νόμος.

Το Σάββατο με την ανακοίνωση των stress tests θα ακολουθήσουν διοικητικά συμβούλια όλων των τραπεζών τα οποία και θα εγκρίνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου όπως και τις αυξήσεις Κεφαλαίου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρακτικά είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αλλά πρακτικά μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα καθώς οι αγορές στη συνέχεια μπαίνουν στην περίοδο των εορτών. Εκτιμάται όμως ότι οι τράπεζες θα σπεύσουν άμεσα να ανοίξουν βιβλία προσφορών τα οποία θα απευθυνθούν μόνο σε ξένους μετόχους και όχι σε εγχώριους με στόχο να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ως τις 25 Νοεμβρίου.

Οι αλλαγές στο ΤΧΣ

Το νομοσχέδιο προβλέπει ισχυρό σύστημα διακυβέρνησης του ΤΧΣ από τους δανειστές. Θα διοικείται από συμβούλιο εξαμελές στο οποίο τα τρία μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του οποίου η ψήφος θα μετράει διπλή, τοποθετούνται από τους δανειστές. Δύο μέλη τοποθετεί το υπουργείο Οικονομικών και ένα η ΤτΕ. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η λειτουργία με όρους αγοράς του ΤΧΣ το οποίο αποκτά ισχυρές αρμοδιότητες και στον τομέα της εποπτείας των τραπεζών.

Ο νέος τρόπος λειτουργίας των τραπεζών

Οσον αφορά τις τράπεζες προβλέπεται ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη θα διορίζονται χωρίς καμία παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε., τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τους κανόνες του ΤΧΣ.

Επίσης, το Ταμείο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εξωτερικοί ελεγκτές των τραπεζών δεν θα μπορούν να έχουν σύμβαση σε μια τράπεζα περισσότερο από μια συνεχή πενταετία. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση τίθεται σε ισχύ από το 2016.

Δρομολογούνται αλλαγές σε όλα τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Συγκεκριμένα το ΤΧΣ θα πρέπει να προσλάβει ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο, με τη βοήθεια του οποίου θα καθιερώσει ένα πρόγραμμα, έναν ειδικό μηχανισμό αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών όσον αφορά στις ενέργειές τους. Δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2016 πρέπει να υιοθετηθεί το σύστημα εξέτασης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και μέχρι τον επόμενο Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση των Δ.Σ.

Το ΤΧΣ, με βάση τον συγκεκριμένο μηχανισμό αξιολόγησης, θα μπορεί να αντικαθιστά τα μέλη των Δ.Σ. με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι σε κάθε συμβούλιο θα συμμετέχουν τρεις ανεξάρτητοι διεθνείς εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν από διοίκηση τραπεζών και δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα την τελευταία δεκαετία. Οι τρεις ανεξάρτητοι διεθνείς εμπειρογνώμονες θα προεδρεύουν και σε όλες τις επιτροπές που αποφασίζουν για θέματα μισθοδοσίας, αμοιβών, προσλήψεων και χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις