ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κογκρέσο: Να μην ξαναδοθούν δάνεια από το ΔΝΤ «α λα Γκρέκα»

Κογκρέσο: Να μην ξαναδοθούν δάνεια από το ΔΝΤ «α λα Γκρέκα»

Νομοθεσία που προωθείται στο αμερικανικό Κογκρέσο θέτει θέμα άρσης της δυνατότητας έκτακτης χρηματοδότησης χωρών, μια ρύθμιση που καθιερώθηκε για την περίπτωση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προτάσεις που κατέθεσαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι και με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος «μέτοχος» του ΔΝΤ διαθέτει κάθε δικαίωμα να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο Ταμείο, καλό θα ήταν το ΔΝΤ να ζητά εγγυήσεις για τα δάνεια τα οποία παρέχει σε κράτη. Τι θα μπορεί να περιλαμβάνεται σε αυτές τις εγγυήσεις; Έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, για παράδειγμα.

Αν και δεν υπάρχει αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη χώρα καθίσταται φανερό ότι εάν περάσει αυτή η πρόταση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητηθούν και από την Ελλάδα εγγυήσεις για τα δάνεια που έχει λάβει από το Ταμείο και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται – μετά την αδυναμία αποπληρωμής του ΔΝΤ φέτος το καλοκαίρι – στα κράτη με... πρότερο έντιμο βίο, αναφορικά με την αποπληρωμή των δανείων τους.

Τι είδους εχέγγυα ενδέχεται να απαιτήσει το ΔΝΤ;

Το νομοσχέδιο ζητά να έχει σημαντικότερο ρόλο το Κογκρέσο στην έγκριση έκτακτων δανείων από το ΔΝΤ και να καταργηθεί η «συστημική εξαίρεση» του 2010, που επέτρεπε στο Ταμείο να συμμετέχει μαζί με την Ευρώπη στη διάσωση της οικονομίας της Ελλάδας.

Επίσης το νομοσχέδιο ζητά έρευνα για το αν το ΔΝΤ θα έπρεπε να απαιτεί εγγυήσεις (collateral) για δάνεια που δίνονται υπό αυτούς τους όρους, αυξάνοντας τις πιθανότητες χώρες όπως η Ελλάδα να αναγκαστούν να εκχωρούν τον έλεγχο υποδομών, όπως λιμάνια ή εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, στο ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια της διάσωσης.

Παράλληλα οι όποιες εγγυήσεις τυχόν ζητηθούν θα αφορούν μελλοντικά δάνεια που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ στη χώρα μας και όχι αυτά που έχουν, ήδη, δοθεί. Εξέλιξη η οποία πιθανώς να καταστήσει ακόμη πιο περίπλοκη τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πιθανές νέες συνθήκες και επεσήμανε πως παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με τις προοπτικές της έγκρισης του Κογκρέσου για τις μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις. Ο Gerry Rice, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ανέφερε μόνο πως το Ταμείο έχει δώσει την απαραίτητη σημασία στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Ανυπομονούμε για την έκβαση της νομοθετικής διαδικασίας», πρόσθεσε. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: Newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις