Το ευρωπαϊκό παρασκήνιο για τη διάσωση της Ελλάδας

Δύο κρίσιμες παράμετροι τελούν υπό συζήτηση, παρασκηνιακά, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα χρέους...

Ακόμη και μια λύση, η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να παραπέμπει στην διαδικασία της προσωρινής πτώχευσης (επιλεκτικά, ελεγχόμενα ή όπως αλλιώς μπορεί να το πει ο καθένας), θα επέλεγε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απόψε ή σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του, αρκεί:

1) Nα διασφαλίζονταν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνέχιζε να τροφοδοτεί με ρευστότητα την ελληνική αγορά, όπως κάνει σήμερα και

2) Το Βερολίνο να εγγυόταν ότι θα συναινούσε σε μια δεύτερη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ, για να βγει η πολύ δύσκολη διετία 2012-2013.

Αυτές οι δύο κρίσιμες παράμετροι τελούν υπό συζήτηση, παρασκηνιακά, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

Αν η ΕΚΤ εξακολουθήσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και στην περίπτωση που όλοι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης τα κατατάξουν στην κατηγορία "σκουπίδια", τότε λύνονται τα χέρια των Βρυξελλών για να οριστικοποιήσουν μια λύση.

Ακόμη κι αυτή της επιλεκτικής πτώχευσης, αφού η ροή του χρήματος θα έχει διασφαλισθεί για όσο καιρό η χώρα μας θα βρίσκεται υπό αυτό το καθεστώς.

Το θέμα είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που η Φραγκφούρτη αρνηθεί τις συγκεκριμένες εγγυήσεις. Τότε η Ελλάδα θα απειληθεί με κανονική ...πτώχευση.

Αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Γι΄ αυτό και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ κάποια λύση, στο πλαίσιο του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι κάποια στιγμή, μέσα στον επόμενο 20ημερο, θα βρεθεί το modus vivendi και τελικά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το θανάσιμο εναγκαλισμό του χρέους, υπό τον οποίο τελεί εδώ και 14 μήνες.

Η αρχή πάντως θα γίνει απόψε, γι΄ αυτό και τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στη βελγική πρωτεύουσα...

Πηγή: www.newscode.gr