ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση της απασχόλησης στη Γερμανία λόγω... ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας

Αύξηση της απασχόλησης στη Γερμανία λόγω... ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας

Το ποσοστό απασχόλησης στη Γερμανία εκτοξεύθηκε στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη, χάρη κυρίως στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας τα τελευταία 10 χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το 78% των Γερμανών ηλικίας από 20 έως 64 ετών εργάζονται και μόνο οι Σουηδοί έχουν υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης (80%). Το πιο σημαντικό είναι ότι το ποσοστό αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στη Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ παρέμεινε αμετάβλητο στην υπόλοιπη ΕΕ.

Το ποσοστό των Γερμανίδων που εργάζονται αυξήθηκε από το 2005 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 73%. Η αλλαγή αυτή δεν έγινε χωρίς κριτική. Όταν η Γερμανίδα υπουργός για τις οικογένειες τριπλασίασε τον αριθμό των διαθέσιμων παιδικών σταθμών, ο καθολικός Επίσκοπος του 'Αουγκσμπουργκ Βάλτερ Μίξα είπε ότι επρόκειτο για μία προσπάθεια να μετατραπούν οι γυναίκες σε μηχανές αναπαραγωγής, διευκολύνοντας την επιστροφή τους στην εργασία μετά τη γέννηση των παιδιών. Οι Γερμανίδες επωφελήθηκαν πλήρως της αυξημένης ευελιξίας της αγοράς εργασίας από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, η οποία έκανε ευκολότερη τη μερική απασχόληση και τα ευέλικτα ωράρια. Με εξαίρεση τις Ολλανδέζες, οι Γερμανίδες εργάζονται λιγότερες ώρες από τις άλλες γυναίκες στην ΕΕ.

Η γερμανική αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται. Τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 6,2%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο μετά την επανένωση της χώρας πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Σχετικές ειδήσεις