ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια «καίνε» την κυβέρνηση

Ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια «καίνε» την κυβέρνηση

Εν αναμονή της επιστροφής των θεσμών που για πολλούς θα σημάνει και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανεβαίνει το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης, εκτός και εντός συνόρων, τόσο σε πολιτικό επίπεδο με τη Σύνοδο Κορυφής και τις συναντήσεις Τσίπρα με Τουσκ προχθές και με Γιούνκερ χθες, όσο και σε επίπεδο προετοιμασίας με τα τεχνικά κλιμάκια.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Παράλληλα, αν και επισήμως δεν τίθεται συσχετισμός ανάμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος και στην προσφυγική κρίση, σε πολιτικό επίπεδο τα θέματα συσχετίζονται και επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση τη στιγμή που η χώρα δίνει τη μάχη και σε άλλο μέτωπο.

Με κορυφαίες διαφωνίες, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει που θα κάνει πίσω. Η κυβερνητική πρόταση για τη φορολογία εισοδήματος του 2016 ήδη πηγαινοέρχεται μεταξύ του υπουργείου και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θεωρούνται δεδομένες αλλά το αγκάθι στα κόκκινα δάνεια παραμένει.

Ασφαλιστικό

Οι επικουρικές, οι εργοδοτικές εισφορές, αλλά και το εφάπαξ επαναπροσδιορίζονται στο νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 170 ευρώ.
Παράλληλα, τελικά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών (εργοδοτική και εργατική εισφορά) θα περιοριστεί στο 1% (από 1,5% που προβλέπει το υφιστάμενο προσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση). Η κίνηση αυτή είναι στη λογική της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών μας που θεωρούν υπέρογκη την αύξηση του 1,5%.

Από την άλλη, ο κ. Κατρούγκαλος έχει στα χέρια του αναλογιστικά στοιχεία (τα οποία και έχει παραδώσει στους δανειστές μας) που καταδεικνύουν ότι αν εφαρμοζόταν εδώ και τώρα ο επανυπολογισμός της επικουρικής σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου, τα Ταμεία θα γλίτωναν 300 εκατ. ευρώ ετησίως από την καταβολή των επικουρικών συντάξεων.
Σημειώνεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις κυμαίνεται ετησίως στα 3,3 δισ. ευρώ.

Πιέζουν για πωλήσεις όλων των κόκκινων δανείων σε funds

Την απαίτηση όλα τα κόκκινα δάνεια να πωλούνται σε funds φέρεται να εκφράζουν αδιαπραγμάτευτα οι εκπρόσωποι των θεσμών ενώ η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι να μπούν όρια και να εξασφαλίσει μια οσο γίνεται μεγαλύτερη περίοδο χάριτος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στο Bloomberg, η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει περιορισμούς στην πώληση τέτοιων δανείων σε distressed funds. «Θέλουμε να υπάρξει μια μακρά μεταβατική περίοδος για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Σταθάκης ο οποίος ταυτόχρονα επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές, η Ελλάδα απαιτείται να αναπτύξει μια «δυναμική αγορά» για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να «άρει όποια μη απαραίτητα νομικά ή άλλα εμπόδια» στην πώληση των δανείων αυτών από τις τράπεζες.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθέτησε από το Δεκέμβριο του 2015 τη διευκόλυνση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, εξαιρώντας κάποιες κατηγορίες δανείων.

Για αυτές τις εξαιρέσεις που οι δανειστές θέλουν να αρθούν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ώστε να εξασφαλίσει την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών, όμως το εύρος των περιορισμών παραμένει θέμα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» με τους δανειστές για το θέμα αυτό, συμπληρώνοντας ότι «διαπραγματευόμαστε».

Σχετικές ειδήσεις