ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασκήσεις ισορροπίας και στο φορολογικό

Ασκήσεις ισορροπίας και στο φορολογικό

Υπό την έγκριση των δανειστών και μετά και της Βουλής πρόκειται να τεθεί η κυβερνητική πρόταση για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος και ακινήτων σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με έναρξη πληρωμών από τον Μάιο, ενώ σε διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται και οι κυβερνητικές προτάσεις για τη φορολογία εισοδήματος του 2016.

Μάχη και για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος και ακινήτων

Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να καθοριστούν οι φορολογικές διατάξεις που σχετίζονται με την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, για να οριστικοποιηθεί η κυβερνητική πρόταση των κυβερνητικών προτάσεων για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και θέματα αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και τέσσερις ή έξι μέχρι το Φεβρουάριο του 2017- για τον νέο φόρο ακινήτων, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο παρά τις περισσότερες δόσεις τελικά δίνεται λιγότερος χρόνος (πέντε μήνες αντί για έξι) για περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αύξησης των προκαταβολών και συνεχείς πληρωμές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Επίσης η έναρξη πληρωμών από τον Μάιο θα φέρει πολλούς φορολογούμενους αντιμέτωπους με παλιές και νέες δόσεις, ενώ έρχονται και προσαυξήσεις αν καθυστερήσει η εξόφληση μιας δόσης.

Υπενθυμίζετα ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έβαλαν σε πάγια ρύθμιση δώδεκα δόσεων τις οφειλές τους πέρσι ή σε δώδεκα δόσεις μέσω της πιστωτικής τους κάρτας τον φόρο εισοδήματος, ή τον ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα βρεθούν από τον Μάιο αντιμέτωποι με την εξόφληση τόσο των περυσινών όσων και των φετινών φόρων, ή και των δόσεων από συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές παλαιότερων ετών, οι οποίες επίσης έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Για τους περιστασιακά απασχολούμενους προωθείται ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται ότι εφόσον δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, μέχρι 6.000 ευρώ το χρόνο δεν θα φορολογούνται ως αυτοαπασχολούμενοι, με 26% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή φόρου 75% αλλά ως μισθωτοί με αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ, ακόμη κι όταν πιάνονται στα "δίχτυα" των τεκμηρίων διαβίωσης, εφόσον όμως, στην περίπτωση αυτή, το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ.

Φορολογία ειοδήματος 2016

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για το 2016 είναι σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μέσω των τεχνικών τους κλιμακών. Οι διατάξεις υπό διαμόρφωση αφορούν:

-Το νέο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων του 2016 και των επομένων ετών. Ένα από τα βασικά σενάρια που περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης προς τους "θεσμούς" προβλέπει την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας και την προσθήκη ενός νέου συντελεστή 50% για ποσά ετησίου εισοδήματος πάνω από το όριο των 60.000 ευρώ.
-Τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου για τα φετινά εισοδήματα με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν κίνητρα και για συλλογή αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές για όσους φορολογούμενους δεν έχουν αφορολόγητο, όπως οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
-Την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει την πληρωμή φόρου που θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα και με εκπτώσεις έως και 70% επί του προκύπτοντος φόρου ανάλογα με το πού θα επενδυθούν στην Ελλάδα τα δηλούμενα κεφάλαια. Η ρύθμιση έχει ήδη δοθεί στα τεχνικά κλιμάκια των "θεσμών".

Έρχονται και οι δηλώσεις

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, το αργότερο έως το τέλος του μήνα ξεκινά η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μετά την κατάθεση στη Βουλή διατάξεων, οι οποίες θα λύνουν πρακτικά προβλήματα, -οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν ίσως και εντός της εβδομάδας - οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα είναι έτοιμες για να ανοίξουν τη σχετική εφαρμογή στο Taxis.

Στις εκκρεμότητες που πρέπει να οριστικοποιηθούν είναι η διάταξη νόμου για το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος, οι διευκρινίσεις αναφορικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης και η επανάληψη της περυσινής διάταξης για ακύρωση των τεκμηρίων διαβίωσης για περιστασιακά απασχολούμενους.

Σχετικές ειδήσεις