ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Ελλάδας - δανειστών «βλέπει» το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Συμφωνία Ελλάδας - δανειστών «βλέπει» το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Αισιόδοξο ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών εμφανίστηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οποίου έκανε λόγο για προσωρινή μόνο διακοπή των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι, παρά τις συνομιλίες που «σέρνονται», θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν απλώς διακοπεί και ελπίζουμε ότι δεν θα σταματήσουν», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινηθούν», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι όσον αφορά ενδεχόμενες περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους, συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης, καθώς, όπως εξήγησε, μόνο τότε θα μπορεί κανείς να διακρίνει αν θα είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα. Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περαιτέρω δάνεια, επισήμανε, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της ρευστότητάς της και «αυτό αποτελεί θετική ένδειξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη Γερμανία η οικονομική συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και πάλι. Αυτό άλλωστε, τόνισε, με το βλέμμα στην έγκριση που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αποτελεί το θεμέλιο για το γ' πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις