ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα… μαχαίρια Ντάισελμπλουμ – Λαγκάρντ για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα

Στα… μαχαίρια Ντάισελμπλουμ – Λαγκάρντ για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα

Καλά κρατεί το θρίλερ της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κριστίν Λαγκάρντ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, εξαιτίας του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος – «Ήρωες αν οι Έλληνες πιάσουν το στόχο του 3,5%, αδύνατο να διατηρηθεί», τονίζει η διευθύντρια του ΔΝΤ – «Ηρωικό, αλλά εφικτό», απαντά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον «σκεπτικισμό» της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

«Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί το 3,5% μετά από ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων. Να διατηρηθεί όμως σε βάθος χρόνου είναι αδύνατο!», τόνισε, χαρακτηρίζοντας έτσι μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα η Λαγκάρντ, επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων. Ταυτοχρόνως, για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων.

Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και «ρεαλιστικές προσεγγίσεις».

Η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε, ακόμα, ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια, ενώ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, η συμμετοχή του ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα, ξεκαθάρισε.

«Δεν θα αποχωρήσουμε», τόνισε ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιμένοντας: «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε».

Η Λαγκάρντ επανέλαβε, τέλος, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα «που δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, κατέληξε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων.

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον, σήκωσε το γάντι που πέταξε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αμφισβήτησε τους στόχους του ελληνικού προγράμματος.

Κληθείς από τον ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου, να σχολιάσει τις δηλώσεις που είχε κάνει λίγα λεπτά νωρίτερα η κ. Λαγκάρντ και ειδικά τη φράση πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμα, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έκρυψε τη δυσφορία του.

Διευκρίνισε μάλιστα πως το πλαίσιο το οποίο συζητούν ελληνική κυβέρνηση και Θεσμοί είναι η συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά και πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 είναι πολύ σημαντικός.

«Θα είναι ηρωικό, αλλά είναι εφικτό να πιάσουμε το στόχο αυτό το 2018», τόνισε και χαρακτήρισε εύλογο τον προβληματισμό του ΔΝΤ για το πώς θα καταστούν διατηρήσιμα αυτά τα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος στη διάρκεια 30 ετών. «Υπάρχει ένα ρίσκο εκεί το οποίο πρέπει να συζητήσουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν στην αμερικανική πρωτεύουσα συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην υπόσχεση του Eurogroup ήδη από το Νοέμβριο του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είπε πως όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα εξεταστεί το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις και ποια μέτρα θα ληφθούν από την Ευρωζώνη για να μειωθεί το βάρος του χρέους.

Για το περιεχόμενο των επαφών στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως θα γίνει μια συζήτηση στην οποία θα ενημερωθεί από τους Θεσμούς για το πού βρίσκεται η αξιολόγηση και ποια πρόοδος έχει επιτελεσθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Θα δω τον Έλληνα συνάδελφο μου, θα δω την Κριστίν Λαγκάρντ, θα δω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπάρχει μια επίσημη συζήτηση που θα γίνει εδώ. Στο Eurogroup στο Άμστερνταμ θα το συζητήσουμε πιο επίσημα», τόνισε.

Ο Ντάισελμπλουμ νωρίτερα, πάντως, είχε αναγνωρίσει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και στις αποκρατικοποιήσεις. «Νομίζω πως είμαστε κοντά», είπε και προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται σκληρά» προς αυτή την κατεύθυνση.

«Όταν προχωρήσουμε σε αυτό το πακέτο μέτρων θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους και της βιωσιμότητας του», επεσήμανε επίσης, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι προς το «κοινό συμφέρον».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε, τέλος, πως πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης για να επιστρέψουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και να επιστρέψουν οι επενδυτές στη χώρα.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις