ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AFP: Τον Ιούνιο η πρώτη δόση των 7,5 δισ. για την Ελλάδα

AFP: Τον Ιούνιο η πρώτη δόση των 7,5 δισ. για την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα και για την εφαρμογή προοδευτικών μέτρων με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο «sine qua non» της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταδίδει το AFP.

«Φθάσαμε σε συμφωνία», ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έπειτα από την 11ωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

«Είναι κάτι το οποίο δεν θα τολμούσα να ονειρευτώ εδώ και έναν μήνα...Είναι μία σημαντική στιγμή για το μακροχρόνο ελλληνικό πρόγραμμα, μία σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε μία σημαντική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα έπειτα από τόσο καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τη χθεσινή νύκτα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας πος την Αθήνα το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, του τρίτου από το 2010, σχολιάζει το AFP.

Αφού η Aθήνα ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν, οι ευρωπαίοι πιστωτές αποφάσισαν την εκταμίευση νέων δόσεων συνολικού ύψους 10,3 δισεκατομμυρων ερυρώ.

Μία πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι τον Ιούνιο, και θα ακολουθήσουν νέες δόσεις, σε ημερομηνίες που δεν έχουν προσδιορισθεί επακριβώς.

Το φρέσκο αυτό χρήμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή της οφειλής της προς την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Ιουλίου.

«Οι ελληνικές αρχές έδειξαν υπευθυνότητα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στις μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στην ψήφιση την περασμένη Κυριακή των προβλέψεων για τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», καθώς και συμπληρωματικά μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης σε ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα εφαρμοσθούν «προοδευτικά».

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα «υπό τον όρο ότι τα μέτρα που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους θα το καταστήσουν «βιώσιμο», τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, που συμμετείχε στην συνεύντευξη Τύπου που έκλεισε τις εργασίες.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι όλοι πλέον παραδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Πολ Τόμσεν.

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν υπάρχει πρόγραμμα», είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

«Εχουμε διαφορετικές θέσεις, αλλά δεν ερίζουμε», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε τους δημοσιογράφους.

Σχετικές ειδήσεις