ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δανειστές προς Ελλάδα: «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» για τη δόση

Δανειστές προς Ελλάδα: «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» για τη δόση

Στον... ΟΤΕ κόλλησε η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρω αφού η σημαντικότερη για τους δανειστές εκκρεμότητα που απομένει είναι η μεταβίβαση του 6% του ΟΤΕ του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Χθες, Τετάρτη (09/06/2016) οι Γερμανοί βουλευτές διαπίστωσαν... εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση στη συνεδρίαση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση όταν η κατάσταση ξεκαθαρίσει.

Στο σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, είχε επισημανθεί ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Οι εκκρεμότητες που απομένουν και οι δύο αφορούν τον ΟΤΕ. Η μια είναι η μεταβίβαση του ποσοστού 6% του Δημοσίου και η άλλη η ασυλία για τα στελέχη του Ταμείου. Και τα δύο θέματα ουσιαστικά αφορούν τον ΟΤΕ αφού αν το ποσοστό περασει στο ΤΑΙΠΕΔ αργά ή γρηγορα θα πρεπει να πουληθεί. Και το δικαίωμα πρωτης αρνησης που εχουν οι Γερμανοί από τη σύμβαση απόκτηση του ΟΤΕ από το Δημόσιο θα οδηγήσει το ποσοστό σε αυτούς και θα υπάρξουν φωνές περί ξεπουλήματος. Γι' αυτό και πρέπει να περασει και η ασυλία για τα στελέχη του Ταμείου ώστε να είναι προστατευμένα από πιθανές κατηγορίες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν ανησυχούν από το κώλυμμα που παρουσιάστηκε στη Γερμανία και αναφέρουν ότι «αύριο (ενν. σήμερα), και τυπικά, το Euroworking Group, που πραγματοποιείται στη Φιλανδία (Ελσίνκι), θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια το Euroworking Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης».

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι εκτός απροόπτου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου, αφού προηγηθεί η επικύρωση των αποφάσεων από τουλάχιστον 5 κοινοβούλια της ευρωζώνης. Με βάση το ίδιο χρονοδιάγραμμα, την ίδια ημέρα ή μια ημέρα αργότερα στις 17 Ιουνίου, θα συνέλθει το ΔΣ του ESM υπό τον κ. Ντάισελμπλουμ για να εγκρίνει την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Το δικαίωμα πρώτης άρνησης της Deutsche Telekom

Με βάση τη σύμβαση δημοσίου-ΟΤΕ, η Deutsche Telekom διατηρεί «δικαίωμα πρώτης άρνησης». Δηλαδή αν η Telekom ενδιαφέρεται να κάνει κίνηση για το επιπλέον 5% του ΟΤΕ, θα έχει το δικαίωμα με βάση το Right of First Refusal να καταθέσει την προσφορά της, αφού έχουν κατατεθεί όλες οι υπόλοιπες και επομένως να βρίσκεται σε αρκετά προνομιακή θέση.

Όμως οι νομικοί κύκλοι της εταιρείας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού η μεταβίβαση του μεριδίου στο ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργεί την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί το δικαίωμα της Deutsche Telekom, για να το διατηρήσει και μετά τη μεταβίβαση του 6% και έναντι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ετσι μελετάται η προσθήκη ειδικής ρήτρας στο κείμενο της αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση μέσω επιστολής του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Πιερ Μοσκοβισί από τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε δεσμευτεί ότι η διαδικασία θα προχωρήσει τάχιστα, λαμβάνοντας το μήνυμα από την πλευρά των δανειστών ότι η μεταβίβαση των μετοχών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση.

Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής περιγράφεται στην Έκθεση της Κομισιόν για την προηγούμενη λίστα προαπαιτούμενων.

Σήμερα η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ θα έχει ολοκληρωθεί ως την εκταμίευση της δόσης, δηλαδή ως το τέλος του μήνα. Το ελληνικό δημόσιο έχει ακόμη μερίδιο 6%, ενώ εμμέσως ελέγχει κι ένα επιπλέον 4% που ανήκει στο ΙΚΑ με δυνατότητα επαναγοράς από το κράτος.

Απαίτηση των δανειστών και ειδικά του Βερολίνου είναι να μην αναβληθεί η μεταβίβαση του 6% του ΟΤΕ. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup, η γερμανική πλευρά ζήτησε, στην πράξη, όχι μόνον την άμεση μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά και την αποποίηση από την ελληνική πλευρά κάθε δικαιώματος διατήρησης έστω και ελάχιστου ποσοστού στον Οργανισμό.

Σχετικές ειδήσεις