ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιωματούχος ΕΕ: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα ως το τέλος του Σεπτέμβρη

Αξιωματούχος ΕΕ: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα ως το τέλος του Σεπτέμβρη

Τρεις μέρες μετά τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν «θυμώσει» με την Ελλάδα επειδή έχει εκπληρώσει μόνο τα 2 από τα 15 προαπαιτούμενα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι ως το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος, δυο ημέρες πριν το άτυπο Eurogroup στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν στο Eurogroup από τον Έλληνα ομόλογό τους για το «πού βρισκόμαστε» όσον αφορά την εκπλήρωση των 15 προαπαιτουμένων, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενέργεια, η υπηρεσία εσόδων και η διοίκηση των ελληνικών τραπεζών. O ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα 15 προαπαιτούμενα δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως είχε συμφωνηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν αυτό επιτευχθεί στο τέλος του μήνα, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία πίεση ρευστότητας για την Ελλάδα. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ότι τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Σχετικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι δεν έχει καταστεί ακόμα λειτουργικό, καθώς εκκρεμεί ο διορισμός των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου.

Σημείωσε ότι υπήρξαν ορισμένες «εκπλήξεις» όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ζακ Λε Παπ είναι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων που έχουν προτείνει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου.

Για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, τόνισε ότι δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, αλλά υπογράμμισε ότι είναι πιθανό πως κάποιος εκ των υπουργών θα φέρει το θέμα προς συζήτηση.

Όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες για να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις.

Επεσήμανε, δε, ότι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει δύσκολα θέματα, όπως είναι το θέμα της αγοράς εργασίας, αλλά, όπως πρόσθεσε, υπάρχει η φιλοδοξία να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου.