ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Δείτε αν δικαιούστε το επίδομα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Δείτε αν δικαιούστε το επίδομα

Με τον χειμώνα να έχει ήδη δείξει τα... δόντια του, οι καταναλωτές κάνουν την έρευνα αγοράς τους πριν προχωρήσουν στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, με τις τιμές να είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, τρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να ετοιμάσουν την απόφαση για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2016-2017. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης ζητά να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να μπορέσουν να λάβουν χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές την επιδότηση που αντιστοιχεί στα πραγματικά λίτρα που καταναλώνουν.

Σύμφωνα με το «Βήμα», όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα λάβουν το σύνολο της επιδότησης που δικαιούνται και θα το πληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017. Όμως όσοι αγοράσουν πετρέλαιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, θα λάβουν επιδότηση ανάλογα με τα χρήματα που θα έχουν περισσέψει από το συνολικό κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ της συνολικής επιδότησης. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να λάβουν το μισό ή το 1/3 της επιδότησης που δικαιούνται αν δεν υπάρχουν άλλα χρήματα.

Στο κείμενο της υπουργικής απόφασης που αναμένεται να έχει δοθεί στη δημοσιότητα προς τα τέλη Νοεμβρίου, θα προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Συνολικό ποσό επιδότησης: 105 εκατ. ευρώ
- Επιδότηση ανά λίτρο: 25 λεπτά
- Αλλαγή στις ζώνες: Ορισμένοι νομοί θα μεταφερθούν από μία ζώνη σε άλλη (π.χ. από Γ σε Β ή από Β σε Α), ενώ γίνεται προσπάθεια ορισμένοι νομοί να «σπάσουν» σε δύο ζώνες βάσει ταχυδρομικού κώδικα.

Όμως εδώ υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή της πρότασης αυτής και όπως αναφέρουν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών, το πιθανότερο είναι τελικά να υπάρξει μεταφορά από τη μία ζώνη στην άλλη ολόκληρων νομών και όχι το «σπάσιμό» τους, όπως αρχικώς είχε διατυπωθεί.

Επίσης, επειδή θα καθυστερήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης, όσοι αγοράζουν πετρέλαιο από 15 Οκτωβρίου και μετά θα μπορούν να υποβάλλουν κανονικά αίτηση στο www.gsis.gr για να λάβουν την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου, αυτά αναμένεται να παραμείνουν τα ίδια. Οι όποιες αλλαγές γίνουν θα είναι στις ζώνες:

- Αγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ - Αντ. αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ
- Εγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ - αντ. αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ
- Εγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αντ. αξία έως 150.000 ευρώ
- Εγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αντ. αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ
- Εγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ - Αντ. αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ
- Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ

Το σύστημα αυτό ίσχυσε και την περίοδο 2015-2016, με τη διαφορά όμως ότι η πρώτη δόση του επιδόματος έτυχε να είναι σχετικά ισοϋψής με τη δεύτερη. Για την ακρίβεια, το υπουργείο Οικονομικών μπόρεσε δίνοντας 1 εκατομμύριο μόλις παραπάνω, να φτάσει το συνολικό κονδύλι για όλους (106 εκατομμύρια ευρώ συνολικά έναντι πρόβλεψης 105 εκατ. στον προϋπολογισμό) και να μην χρειαστεί να περικόψει εκ των υστέρων σε κανέναν την β΄δόση του επιδόματος.

Αν τυχόν όμως, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, σπεύσουν λιγότεροι φέτος να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης πριν τον Δεκέμβριο (πχ επειδή είχαν αποθεματοποιήσει ποσότητες πετρελαίου από πέρυσι) αλλά εμφανιστούν και δυσανάλογα περισσότεροι δικαιούχοι από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2017, τότε δεν θα έχει ίδια περιθώρια αντίδρασης η κυβέρνησης, η 2η δόση θα περικοπεί και θα ισχύσει το ... «όποιος πρόλαβε το επίδομα είδε»...