ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασιακά: «Σκιαμαχίες» υπουργείου και δανειστών για απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Εργασιακά: «Σκιαμαχίες» υπουργείου και δανειστών για απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Την ώρα που η εργασιακή κατάσταση των Ελλήνων επιδεινώνεται, με την ανεργία και την εκ περιτροπής εργασία να αυξάνονται συνεχώς, δανειστές και κυβέρνηση παίζουν και πάλι το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι!

ΤΟ …ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ «ΣΤΗΝΕΤΑΙ» ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Συγκεκριμένα, οι δανειστές αποχωρούν άπρακτοι όπως δηλώθηκε, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τα εργασιακά, ενώ από το υπουργείο Εργασίας «διαρρέει» ότι υπήρξε τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερο με τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας «η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

Με βάση και πάλι κύκλους του Υπουργείου Εργασίας «αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία).

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, το επόμενο διάστημα, μέσω τηλεδιασκέψεων».

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως, ενώ για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις οποίες το υπουργείο Εργασίας προβάλλει ως προτεραιότητα, η θέση των δανειστών είναι σχετικά «θολή».

Οι δανειστές, μετά τις μαραθώνιες συζητήσεις με την κυβέρνηση, αναχωρούν από την Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί πριν από το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, υπάρχουν τρία ανοιχτά ζητήματα, τα οποία, κατά σειρά προτεραιότητας, είναι το εργασιακό (σ.σ. όπου η πρόοδος φέρεται να είναι μηδενική), η αγορά ενέργειας και τα δημοσιονομικά.

Μεγαλύτερη σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προβλέπεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το δημοσιονομικό κενό, όπως και για τα ενεργειακά θέματα και το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, στο οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και απομένουν προς διευθέτηση τεχνικές λεπτομέρειες.

Το χρέος προβληματίζει τους δανειστές - Τι εναλλακτικές εξετάζουν

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΝΙ), το θέμα του χρέους προβληματίζει τους δανειστές και υπάρχει στο βάθος όλων των συζητήσεων.

Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα.

Με βάση τις πηγές που επικαλείται το ΜΝΙ, ο ESM ετοιμάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος.

Σχετικές ειδήσεις