ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάνεις ανάληψη από το ΑΤΜ; Ετοιμάσου να πληρώσεις «χαράτσι»!

Κάνεις ανάληψη από το ΑΤΜ; Ετοιμάσου να πληρώσεις «χαράτσι»!

Με την κυκλοφορία των μετρητών τα έχει βάλει η κυβέρνηση θεωρώντας ότι αν τα περιορίσει περιορίζει τη φοροδιαφυγή, και φέρνει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που στοχεύει να αποθαρρύνει με κάθε τρόπο τη χρήση μετρητών. Μάλιστα όχι μόνο βασίζει το αφορολόγητο στη χρήση καρτών, αλλά επιβάλλεται φόρος 22% σε όσους δεν χρησιμοποιούν όσο πρέπει τις κάρτες τους... Τα μετρητά θα γίνουν «ακριβότερα» από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σπανιότερα και πιο πολύτιμα και θα επιτρέπεται να διακινούνται μόνο μέχρι τα 500 ευρώ ανά συναλλαγή.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ - ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Με τον τρόπο αυτό, ο νέος νόμος αποσκοπεί να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο τα μετρητά μέσα στις τράπεζες περιορίζοντας την κινητικότητά τους από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Ταυτόχρονα δημιουργεί δεδομένα –την κίνηση των καρτών- για να αποκτήσει μια ρεαλιστική εικόνα για τα εισοδήματα των πολιτών, τα οποία θα μπορεί σε δεύτερο χρόνο να αντιπαραβάλει με τα επίσημα εισοδήματα που δηλώνονται και έτσι να εντοπίσει πιθανά μη δηλωμένα εισοδήματα που αποκρύπτονται.

Με τη λογική ότι όσο λιγότερα μετρητά κυκλοφορούν τόσο λιγότερες ευκαιρίες δίνονται στη φοροδιαφυγή, τελικά «τιμωρείται» η χρήση μετρητών –αφού δεν μετρούν στο αφορολόγητο- και επιβραβεύεται η χρήση καρτών.

Οι ρυθμίσεις για την επέκταση του πλαστικού χρήματος, φέρνουν ανατροπές, τόσο στις καθημερινές συναλλαγές των φορολογουμένων, όσο και στο καθεστώς των αποδείξεων, αφού μόνο με τις πληρωμές μέσω καρτών χτίζεται το αφορολόγητο.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προέκυψε έπειτα από διαβούλευση με τους δανειστές, βρίσκεται πλέον προ των πυλών της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της διακίνησης «µαύρου» χρήµατος.

Τι φέρνει το τελικό κείμενο

Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την αντίστοιχη πρόταση που είχε υποβληθεί στους δανειστές από το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Ιούλιο. Οι αλλαγές αφορούν τόσο στις κλίµακες για τα ποσοστά δαπάνης µε πλαστικό χρήµα για το «χτίσιµο» του αφορολόγητου ορίου, το ύψος των δαπανών που θα µπορούν να πραγµατοποιήσουν οι καταναλωτές µε µετρητά, το πρόστιµο που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που δεν ενηµερώνουν τους καταναλωτές ότι διαθέτουν ή όχι µηχανήµατα αποδοχής καρτών, οι επιπλέον φόροι που θα καταβάλουν οι καταναλωτές σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούµενες δαπάνες. Ειδικότερα:

  • Οποιαδήποτε δαπάνη άνω των 500 ευρώ θα πραγματοποιείται -από την ψήφιση του νοµοσχεδίου και µετά- αποκλειστικά και µόνο µε τη χρήση πλαστικού χρήµατος ή µέσω e-banking.
  • Οι φορολογούµενοι µε ετήσια εισοδήµατα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγµατοποιούν το 10% των αγορών τους µε πλαστικό χρήµα για να διατηρούν ακέραιο το ποσό της µείωσης του φόρου των 2.100 ευρώ. Αντίστοιχα, όσοι έχουν εισοδήµατα από 10.001 έως 30.000 θα πρέπει να πραγµατοποιούν το 15% των δαπανών τους µε πλαστικό χρήµα, ενώ για εισοδήµατα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό θα πρέπει να φτάνει το 20%. Ετσι επαγγελματίες και νοικοκυριά θα έχουν ισχυρό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις για την παραμικρή δαπάνη προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους και να περιορίσουν τον τελικό φόρο και η χρήση μετρητών θα γίνεται «ακριβότερη».
  • Σε περίπτωση που δεν προσκοµίζεται το απαιτούµενο ποσό αποδεικτικών συναλλαγών µε πλαστικό χρήµα, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται επιπλέον φόρος µε συντελεστή 22%. Για παράδειγµα, µισθωτός µε ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγµατοποιήσει δαπάνες ύψους 3.000 ευρώ µε κάρτες ή άλλο ηλεκτρονικό µέσο για να «χτίσει» αφορολόγητο όριο. Εάν κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους µόνο 1.000 ευρώ, τότε για τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ που υπολείπονται θα καταβάλει επιπλέον φόρους ύψους 440 ευρώ.
  • Οι συγκεκριµένοι συντελεστές θα ισχύουν και για όσους πολίτες εξαιρεθούν από το µέτρο της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήµατος, οι οποίοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα ανάλογα ποσά µε τις χάρτινες αποδείξεις.

-Εξαιρούνται της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήµατος για το «χτίσιµο» του αφορολόγητου ορίου οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, όσοι δηµόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί υπηρετούν σε κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο εξωτερικό, όσοι υπηρετούν στη Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και όσοι διαµένουν σε οίκους ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήµατα και οι φυλακισµένοι.

Ιατρικές και νομικές υπηρεσίες

  • Οι ιατρικές δαπάνες θα συνυπολογίζονται για τον προσδιορισµό του ποσού µείωσης φόρου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγµατοποιηθεί µε τη χρήση πλαστικού χρήµατος.
  • Οι δαπάνες που πραγµατοποιεί ένας πολίτης για τη λήψη νοµικών υπηρεσιών θα λογίζονται για το «χτίσιµο» του αφορολόγητου ορίου εφόσον ξεπερνούν αθροιστικά τα 500 ευρώ ετησίως και έχουν καταβληθεί µε τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού µέσου.

Και πρόστιμα

  • Οι επαγγελµατίες που δεν θα αποδέχονται πληρωµές µέσω καρτών θα πρέπει να το αναγράφουν σε εµφανές σηµείο στην είσοδο του καταστήµατος και στο ταµείο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλεται πρόστιµο 1.000 ευρώ.
  • Οι καταναλωτές και οι Ενώσεις Καταναλωτών έχουν το δικαίωµα να καταγγείλουν στη Γενική Γραµµατεία Εµπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονοµίας επιχειρήσεις που δεν αναγράφουν εµφανώς ότι δεν δέχονται κάρτες.

Σχετικές ειδήσεις