ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Οι απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής δυσκολεύουν τη συμφωνία

Αλεξιάδης: Οι απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής δυσκολεύουν τη συμφωνία

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», εκτίμησε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά οι απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής δυσκολεύουν την επίτευξή της».

«Έχουμε καταφέρει να απορρίψουμε παράλογους σχεδιασμούς. Τον Δεκέμβρη οι δανειστές ζητούσαν 4,5 δισ. σε μέτρα και υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που μας ζητούσαν να κλείσουμε τη συμφωνία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξιάδης.

Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος για την πορεία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών απάντησε: «προχωρούμε με βεβαιότητα, ότι κάνουμε την καλύτερη επιλογή στις συνθήκες που υπάρχουν. Καταφέραμε το 2015 από έλλειμμα 0,25% να πάμε σε πλεόνασμα 0,2% και το 2016 από πλεόνασμα 0,5% φαίνεται πως θα κλείσουμε πάνω από 3%. Έχουμε πιάσει την πρόβλεψη για το 2018».

«Πρέπει να έχουμε καλή ψυχολογία γιατί τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και για το 2018 και για το 2019» υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης και προσέθεσε: «Ειδικά στον τομέα των φορολογικών εσόδων τα εργαλεία που υπάρχουν το 2017 είναι τόσα πολλά που αν εφαρμοστούν σωστά θα έχουμε ακόμα μια υπεραπόδοση εσόδων. Στόχος μας, πάντως, παραμένει η φορολογική δικαιοσύνη και αυτό θέλουμε να γίνει να εισπράξουμε δίκαιους φόρους και να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, δεν θέλουμε υπερφορολόγηση».