ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση «ώρα μηδέν»: Κρίσιμες επαφές για να κλείσει η τεχνική συμφωνία

Διαπραγμάτευση «ώρα μηδέν»: Κρίσιμες επαφές για να κλείσει η τεχνική συμφωνία

Διαπραγμάτευση | Ειδήσεις: Θέμα ωρών ή το πολύ λίγων εικοσιτετράωρων θεωρείται η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας(Staff-Level Agreement – SLA) μεταξύ Αθήνας και δανειστών, τη στιγμή που συνεχίζεται το μπαράζ των επαφών του Κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο ξενοδοχείο Hilton.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με πηγές από το ρεπορτάζ, λίγο πριν τις 18:00 την Κυριακή (30/04/2017) ξεκίνησε ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να τοποθετούν το κλείσιμο της συμφωνίας είτε αργά το βράδυ είτε τα ξημερώματα της Δευτέρας (01/05/2017).

Στο επίκεντρο των συνομιλιών νωρίτερα το πρωί βρέθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές αλλά και η επέκταση της τουριστικής περιόδου από τέσσερις σε πέντε μήνες.

«Συζητήσαμε για τις Κυριακές. Δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές αλλά βάλαμε στο τραπέζι τις τουριστικές περιοχές και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος για το πρωινό ραντεβού με το Κουαρτέτο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα κλιμάκια των Θεσμών επιμένουν στην την κατάργηση των περιορισμών στην λειτουργία των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές το χρόνο, είτε υπάρχουν περιορισμοί στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα, είτε υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στο μέγεθος (επιφάνεια) του καταστήματος τους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι Θεσμοί επιδιώκουν τη μείωση του ρόλου των αντιπεριφερειαρχών ως προς τον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα.

«Μαραθώνιος» επαφών

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το θέμα με το Υπερταμείο παραμένει ανοικτό, ωστόσο, όπως είπε «δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστέρησης».

Στη συνάντηση που άρχισε στις 19:00 το Σάββατο (29/04/2017) και ολοκληρώθηκε σήμερα μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αρχικά τέθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων, παρόντος, εκτός του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για τις ΔΕΚΟ, που είναι στην αρμοδιότητά του. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, μένουν προς συμφωνία ένα θέμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και ένα θέμα σχετικά με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ακολούθησε η συνάντηση για τη φορολογική διοίκηση, με την παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή. Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, καθώς έγινε συμβιβασμός και στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στους ελέγχους σε νέες υποθέσεις.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τα ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών. Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της υλοποίησης της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ στα επενδυτικά αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση συζητείται η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 350 - 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, στα χρηματοοικονομικά μένει ανοικτό ένα θέμα. Παρόντες στην τελευταία ενότητα των διαπραγματεύσεων ήσαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης, αντιστοίχως.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τη διαπραγμάτευση

Σχετικές ειδήσεις