Τσακαλώτος: Υπάρχει λευκός καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Τσακαλώτος: Υπάρχει λευκός καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Διαπραγμάτευση| Νέο Μνημόνιο: Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (2/5) συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και αναμένονται επίσημες δηλώσεις.

Εξερχόμενος της συνάντησης που τελείωσε στις 06:00 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «υπάρχει λευκός καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

«Υπάρχει άσπρος καπνός για την τεχνική συμφωνία σε όλα τα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία μεριά η ελληνική κυβέρνηση αυτό που έχει να κάνει τώρα είναι να το εφαρμόσει, είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία και ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οπότε από αύριο σε όλα τα επίπεδα δουλεύει η κυβέρνηση και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε τα πεδία στα οποία κατά τη γνώμη του η κυβέρνηση πέτυχε αυτά που ζητούσε: «Όπως καταλαβαίνετε γίνανε αμοιβαίοι συμβιβασμοί, με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι. Έγιναν και θετικά πράγματα στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (Υπερταμείο) που υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική όπως τα αεροδρόμια. Προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά. Είναι άλλα που μας στεναχωρούν περισσότερο».

«Για τις Κυριακές υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες», πρόσθεσε.

«Στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος, τα πλεονάσματα για μετά το 2018 είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Και στα δύο κείμενα αυτά είναι σε παρενθέσεις γιατί αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ.: σε επίπεδο τεχνικών αποστολών) αυτή η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γερμανικός Τύπος για διαπραγμάτευση: «Συνεχίζεται η μάχη για τα ψιλά γράμματα»

Γερμανικός Τύπος για διαπραγμάτευση: «Συνεχίζεται η μάχη για τα ψιλά γράμματα»

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από σχεδόν 12 ώρες διαπραγματεύσεων οι οποίες άρχισαν την Πρωτομαγιά στις 18:00 το απόγευμα.

Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία» (preliminary agreement), η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Η διαφαινόμενη συμφωνία ουσιαστικά σημαίνει ότι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος ατέρμονων διαπραγματεύσεων που άρχισαν από τον Οκτώβριο του 2016 για την δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τρόικας.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα προωθηθούν τάχιστα την επόμενη εβδομάδα τα πολυνομοσχέδια με τα μέτρα στη Βουλή για την ψήφιση.

Όλες αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ, ΕΡΤ