ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απανωτά «χαστούκια» για την κυβέρνηση: «Πάγος» από τον Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση

Απανωτά «χαστούκια» για την κυβέρνηση: «Πάγος» από τον Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση

Τη μια μετά την άλλη «ψυχρολουσία» υφίσταται η κυβέρνηση που τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα για το χρέος - «Άδειασμα» από την ΕΚΤ και για την ποσοτική χαλάρωση - Bild: Η Ελλάδα θα παραιτηθεί από τη δόση αν δεν πάρει λύση για το χρέος - Handelsblatt: Ήττα για την κυβέρνηση 

Τα σκληρά μέτρα του νέου μνημονίου ψηφίστηκαν την Πέμπτη 18 Μαΐου, ωστόσο τα «ανταλλάγματα» από τους δανειστές που προσδοκούσε η κυβέρνηση για να συνεχίσει το αφήγημά της προς τους πολίτες, δεν τα βλέπει ούτε με …κυάλια.

Μετά την ψυχρολουσία του Eurogroup για το χρέος και την έμμεση παραδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα ότι λύση δεν διαφαίνεται ούτε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τώρα έρχεται και η σειρά της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να… ψαλιδίσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης για την ποσοτική χαλάρωση.

Ο διοικητής της ΕΛΤ Μάριο Ντράγκι είπε χθες Δευτέρα 29/5 ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απαιτεί Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) από τους δανειστές, κάτι όμως που δεν φαίνεται πιθανό να γίνει ούτε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου!

Τι σημαίνει όμως ποσοτική χαλάρωση και γιατί είναι σημαντική για τη ρευστότητα; Με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα μιας χώρας αγοράζοντας υποτιμημένα χρεόγραφα που δεν αγοράζει κανείς. Με την κίνηση αυτή διοχετεύεται ρευστότητα στην αγορά χωρίς να επηρεάζεται το κόστος ζωής, ενώ οι Τράπεζες «διευκολύνονται» να διοχετεύσουν αυτή τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Σοκ από τη Bild: Η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση εάν δεν γίνει ελάφρυνση χρέους

Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild.

Η γερμανική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.
Handelsblatt: Έρχεται ήττα της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει καλύτερο συμβιβασμό μεταξύ των δανειστών για το χρέος από αυτόν που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου κάνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία διαβλέπει πολιτική ήττα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Έπειτα από το ναυάγιο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αυξάνεται η νευρικότητα στην ελληνική κυβέρνηση. Τον Ιούλιο η χώρα αντιμετωπίζει ''βαριές'' αποπληρωμές δισεκατομμυρίων, που δεν μπορούν να καταβληθούν χωρίς νέα δόση από τους δανειστές. Η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι», γράφει η γερμανική εφημερίδα, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Η Αθήνα επιμένει για την ελάφρυνση χρέους», το οποίο αναφέρεται στην ενημέρωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος δεν θα μπορέσουν στο επόμενο Eurogroup να φτάσουν σε μεγαλύτερο συμβιβασμό από εκείνον που παρουσιάστηκε πριν από μία εβδομάδα. «Θα είναι πολιτική ήττα για τον Τσίπρα, που οι βουλευτές του ενέκριναν τα νέα μέτρα λιτότητας και το πακέτο μεταρρυθμίσεων με την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενη στο σχέδιο που συζητήθηκε στις 22 Μαΐου, για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς χρήματα μέχρι να αποδειχθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο, και αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση για μετά τις γερμανικές εκλογές.
«Επικίνδυνο παιχνίδι»

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Τσακαλώτος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη λύση στο χρέος». «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία συμφωνία που δεν πληροί τις συμφωνίες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είναι πιθανό η κυβέρνηση να απορρίψει την εν αναμονή δόση και να ρισκάρει αθέτηση πληρωμών αν δεν λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για ελάφρυνση; Ο Τσακαλώτος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. ''Κανείς δεν θέλει μία αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο, ούτε καν οι δανειστές'', είπε. Αυτό μπορεί να είναι το χαρτί που θέλει να ανοίξει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup. Ενα επικίνδυνο παιχνίδι», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.