ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση αν δεν είχαν γίνει τα λάθη του 2015

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση αν δεν είχαν γίνει τα λάθη του 2015

«Αν η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη δεν είχαν πάρει λάθος κατεύθυνση το 2015, η Ελλάδα θα στεκόταν ήδη στα δύο της πόδια».

Τα παραπάνω ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της γερμανικής Bild, σχετικά με το αν προχωρά η διάσωση της Ελλάδας.

Ο κ. Ρέγκλιγνκ τόνισε πως «κάνουμε πρόοδο», παρότι η διαδικασία είναι άσκοπα μακρά και πολιτικά παιχνίδια οδηγούν σε καθυστερήσεις.

Πρόσθεσε δε, ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως «πέρυσι η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 0,7%, σχεδόν όσο η Γερμανία (0,8%). Το 2009 το έλλειμμα ήταν στο 15,6%. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως με εξοικονόμηση: ένα τέταρτο λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, περικοπές μισθών και συντάξεων έως και κατά το ένα τρίτο, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος».

Σε ερώτηση για το αν είναι απαραίτητο το ΔΝΤ, σημείωσε: «Όταν ξέσπασε η κρίση, οι Ευρωπαίοι χρειάζονταν επειγόντως την τεχνογνωσία και τα χρήματα του ταμείου. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επωμιστούν ένα πιθανό μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ. Αλλά αναμένω ότι το Ταμείο θα μετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα».

«Αν η πρόταση Λαγκάρντ ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, τότε θα είναι μία καλή απόφαση. Περαιτέρω καθυστερήσεις θα είναι κακές για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση», σχολίασε, αναφερόμενος στην πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ να μετατεθεί η συζήτηση για το χρέος με συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά χωρίς χρηματοδότηση.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων