ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτο: Οι τροϊκανοί θεωρούν... ρεαλιστικά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022!

Απίστευτο: Οι τροϊκανοί θεωρούν... ρεαλιστικά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022!

Ιδιαίτερα αρνητική αίσθηση προκαλεί η δήλωση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα, Ντέκλαν Κοστέλο, το Σάββατο (01/07/2017), ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για πρωτογενή πλεονάσματα 2% επί του ΑΕΠ μετά το 2022 είναι ρεαλιστικά και εφικτά.

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ «ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑ»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοστέλο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Eurogroup αποφάσισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά το 2022, να είναι 2% επί του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό. Επίσης, το Eurogroup έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα επέτρεπε, να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τίποτε για τα δάνεια στον EFSF έως το 2038. Είναι ένα εκτεταμένο πακέτο».

Επί της ουσίας, η τοποθέτηση του αξιωματούχου της Κομισιόν καταδεικνύει πως όλα όσα έγραφαν εδώ και καιρό, διεθνείς αναλυτές εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι αποκάλεσαν «καθαρή τρέλα» και «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα» το συγκεκριμένο μέτρο, δεν λαμβάνονται διόλου υπ’ όψη και πως η Επιτροπή υποκύπτει πλήρως στη σκληρή γραμμή που έχει θέσει το Βερολίνο απέναντι στη χώρα μας!

Το φθινόπωρο η τρίτη αξιολόγηση

Κατά τα λοιπά, ο Ντέκλαν Κοστέλο υπογράμμισε ότι «μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση».

Και πρόσθεσε: «Αφορά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων, τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι "εντός τροχιάς" για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους».

Ο ίδιος τόνισε, εξάλλου, πως «η Ελλάδα περνά στο τελευταίο έτος του προγράμματος. Είμαι βέβαιος ότι είναι σε "στέρεη βάση" και ο κοινός στόχος είναι ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και θα σταθεί "στα πόδια της"».

Ερωτηθείς, τέλος, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κοστέλο απάντησε: «Οι ελληνικές αρχές έκαναν εκπληκτικές προσπάθειες για να υιοθετήσουν και εφαρμόσουν τα 140 προαπαιτούμενα που απαιτούνταν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό επέτρεψε στο Eurogroup, τον προηγούμενο μήνα, να λάβει την απόφαση, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες. Αυτό ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος της αβεβαιότητας, η οποία επηρέασε την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες».

Σχετικές ειδήσεις