ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου: Το «τεστ» πέτυχε

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου: Το «τεστ» πέτυχε

Ως «σημαντικό βήμα» για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές και ως ένα «τεστ», το οποίο πέτυχε, χαρακτήρισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών και ερωτηθείς από την Deutsche Welle, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, χαιρέτισε την έκδοση του ομολόγου και τόνισε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές γίνεται «προσεκτικά».

Όπως διευκρίνισε, στόχος της όλης «πολιτικής διάσωσης» της Ελλάδας είναι να σταθεί η χώρα «κάποτε στα δικά της πόδια», δηλαδή να μπορεί να καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της στις κεφαλαιαγορές. «Γι’ αυτόν το λόγο» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, «ήταν σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ήταν σκόπιμη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως η έκδοση του ομολόγου ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου, ότι αυτό διαμορφώνεται από την αγορά.

Παρά το υψηλό επιτόκιο, η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ορθή. Η επιστροφή στις χρηματαγορές «δεν γίνεται μονομιάς αλλά θα πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα και προσεκτικά», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο να παρακολουθείται πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά και «αναλόγως να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί» η επιστροφή.

«Αυτό έχει συμβεί τώρα» δήλωσε ο κ. Βάισγκέμπερ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «πρώτο τεστ» και «το γεγονός ότι πέτυχε, το χαιρετίζουμε».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν παρέλειψε να παραπέμψει και στις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν θα πρέπει να ατονήσουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ