ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωβαρόμετρο: Οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ευρώπη οι Έλληνες – Οικονομία και ανεργία τα «αγκάθια»

Ευρωβαρόμετρο: Οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ευρώπη οι Έλληνες – Οικονομία και ανεργία τα «αγκάθια»

Την παντελή απαισιοδοξία των Ελλήνων τόσο για την πορεία της εθνικής οικονομίας, όσο και για το μέλλον, αποτυπώνει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 και 30 Μαΐου, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (98%) θεωρεί πως η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι «κακή» (έναντι 51% των ευρωπαίων πολιτών). Μόνο το 2% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησε ότι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι «καλή», έναντι 46% των ευρωπαίων πολιτών.

Το 69% των Ελλήνων (έναντι 27% των ευρωπαίων) αξιολογεί ως «κακή» την τρέχουσα κατάσταση του νοικοκυριού του και το 49% χαρακτηρίζει «κακή» την κατάσταση της δουλειά του (έναντι 22% των ευρωπαίων).

Ανεργία, οικονομία, δημόσιο χρέος και φορολογία είναι τα μεγάλα «αγκάθια» για τους Έλληνες, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιες θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα σας;», το 51% των Ελλήνων απαντά η ανεργία, το 45% η οικονομική κατάσταση, το 26% το δημόσιο χρέος και το 16% η φορολογία.

Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η τρομοκρατία είναι η κυριότερη για το 41% των Ελλήνων, ακολουθεί η μετανάστευση για το 32% και η οικονομία για το 31% των Ελλήνων ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες εμφανίζονται οι πλέον απαισιόδοξοι για το μέλλον στην ΕΕ. Το 70% θεωρεί ότι «τα χειρότερα έρχονται» (40% των ευρωπαίων), έναντι 29% που πιστεύει ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο της» (47% των ευρωπαίων).

Αναφορικά με την εικόνα που έχουν οι πολίτες για την ΕΕ, το 47% των Ελλήνων απαντά «αρνητική» (έναντι 21% των ευρωπαίων), το 34% «ουδέτερη» (37% των ευρωπαίων) και «θετική» απαντά το 18% των Ελλήνων (το 40% των ευρωπαίων).

Οι Έλληνες ερωτηθέντες, κατά 62%, εκτιμούν πως το σημαντικότερο επίτευγμα της ΕΕ είναι η ειρήνη μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης και ακολουθούν η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (68%), το ευρώ (19%) και το πρόγραμμα ERASMUS (20%).

Σχετικές ειδήσεις