Ο Σόιμπλε φεύγει, το «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» έρχεται

Ο Σόιμπλε φεύγει, το «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» έρχεται

Την επίτευξη ευρείας συμφωνίας στο Eurogroup σχετικά με την περαιτέρω αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Τρίτη (10/10/2017) ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της πρότασης του Συντηρητικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, για ένα μεγαλύτερο ρόλο σε ό,τι αφορά τον ESM, ώστε να διασφαλιστούν οι κανόνες προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, ο απερχόμενος Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε τη στήριξή του προς τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που θα αναγκάσουν τις τράπεζες να σχηματίσουν περισσότερες προβλέψεις από το 2018 για την κάλυψη των νέων «κόκκινων» δανείων τους.

«Μπορώ μόνο να στηρίξω την ΕΚΤ με αυτή τη θέση της. Μια μεγάλη πλειονότητα Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών επίσης στήριξε τον (επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο) Ντράγκι σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Σόιμπλε, ύστερα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ισπανία αναπτύχθηκε «θαυμάσια» τα τελευταία χρόνια. «Θα ήθελα αυτή η ανάπτυξη να συνεχιστεί εντός του πλαισίου του ισπανικού Συντάγματος», πρόσθεσε.