ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πότε αποτελεί κριτήριο για αποδοχή κληρονομιάς - Σε ποιες περιπτώσεις γλιτώνετε το φόρο

ΕΝΦΙΑ: Πότε αποτελεί κριτήριο για αποδοχή κληρονομιάς - Σε ποιες περιπτώσεις γλιτώνετε το φόρο

Δεν είναι εκείνοι που αποφασίζουν να αποποιηθούν την κληρονομιά που μπορεί να τους άφησε ένας μακρινός ή κοντινός συγγενής τους, επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους φόρους κληρονομιάς, αλλά και σε μελλοντικές υποχρεώσεις, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν όμως, κάποια μυστικά που δεν γνωρίζουν...

Και μπορεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου (2017) να πρέπει να πληρώσουν την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που «τρέμουν» ένα ενδεχόμενο αποδοχής ή απόκτησης μίας περιουσίας ή ακινήτου, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν και τους φόρους που αναλογούν. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων όμως, φαίνεται ότι αποτελεί ένα είδος... κριτηρίου για την αποδοχή μίας κληρονομιάς. Οι κληρονόμοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που σε κληρονομιές λόγω του αφορολογήτου, δεν χρειάζεται να πληρωθεί καθόλου φόρος. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι, λόγω της υποχώρησης των πραγματικών τιμών των ακινήτων, δεν προκύπτει καθόλου ή προκύπτει ελάχιστος φόρος κληρονομιάς.

Υπάρχουν κληρονομιές που λόγω του αφορολογήτου, δεν χρειάζεται να πληρωθεί καθόλου φόρος, οπότε εκείνο που μένει να βαρύνει στην απόφαση της αποδοχής ή μη της κληρονομιάς είναι ο ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, ποια είναι τα αφορολόγητα και πότε δεν οφείλεται καθόλου φόρος κληρονομιάς; Οι φορολογούμενοι που αποκτούν πρώτη κατοικία με κληρονομιά,έχουν απαλλαγή για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή για αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον όποιον έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Ένας κληρονόμος που είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομουμένου, απαλλάσσεται από το φόρο κληρονομιάς σε περιουσία αξίας μέχρι 400.000 ευρώ για κάθε κληρονόμο. Επίσης χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ή εκείνον που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης κληρονόμο. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή για σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Αυτά ισχύουν εφόσον στο δικαιούχο κληρονόμο ή κληροδόχο περιέρχεται ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

Προϋπόθεση για να απαλλαγεί ο κληρονόμος (σύζυγος ή τέκνο του κληρονομουμένου) θα πρέπει να μην έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων (και των λοιπών αντίστοιχων ακινήτων) είναι 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

Σχετικές ειδήσεις