ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδείξεις 2018: Όλες οι αλλαγές - Πώς να κατοχυρώσετε έκπτωση φόρου

Αποδείξεις 2018: Όλες οι αλλαγές - Πώς να κατοχυρώσετε έκπτωση φόρου

Όσοι φορολογούμενοι μάζευαν τα τελευταία χρόνια με μανία αποδείξεις, πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον από φέτος θα είναι... περιττό!

Καμία αξία δεν θα έχουν από δω και στο εξής, όσες αποδείξεις πήρατε το 2017 για ιατροφαρμακευτικά έξοδα και νοσήλια, και τις φυλάξατε ώστε να διεκδικήσετε έκπτωση φόρου. Η συγκεκριμένη έκπτωση φόρου 10% για αυτές τις δαπάνες καταργήθηκε, και έτσι οι αποδείξεις μετράνε μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου το οποίο οι περισσότεροι έχουν καλύψει με τα υπόλοιπα έξοδα, δηλαδή σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, βενζίνες, ασφάλιστρα και άλλα. Για το 2018 οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίσταται από τα μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking. Άλλωστε με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις οι φορολογούμενοι μπαίνουν και στις κληρώσεις της φορολοταρίας.

Πώς κατοχυρώνεται η έκπτωση φόρου

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

– 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ

– 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ

– 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω

Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό χρήμα οδηγούν στην κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου. Η λίστα με τις αποδείξεις για το 2018 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται:

τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών. Οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν δαπάνες με αποδείξεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.

Η παγίδα των τεκμηρίων

Η κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού των αποδείξεων συνδέεται με το φορολογητέο εισόδημα. Αν όμως το πραγματικό εισόδημα υπολείπεται από αυτό που διαμορφώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης τότε ως φορολογητέο εισόδημα είναι το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό. Κατά συνέπεια και τα ποσοστά των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο μισθωτός ο συνταξιούχος και ο κατ επάγγελμα αγρότης θα πρέπει να υπολογιστεί με το υψηλότερο εισόδημα κατά περίπτωση εισόδημα που δεν είναι απαραίτητα το πραγματικό. Παράδειγμα μισθωτός που αμείβεται με 400 ευρώ έχει ένα ετήσιο εισόδημα 5600 ευρώ . Θεωρητικά ο συγκεκριμένος φορολογούμενος , για να έχει αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώσει σε ηλεκτρονικές αποδείξεις το 10% του ετήσιου εισοδήματος του δηλαδή 560 ευρώ. Αν όμως μένει σε ιδιόκτητο ή δωρεάν παραχωρούμενο σπίτι 80 τμ και ένα αυτοκίνητο 15 ετών 1100 κυβικά εκατοστά η εφορία θα υπολογίζει τεκμαρτό εισόδημα 8.300 ευρώ δηλαδή υψηλότερο από το πραγματικό και θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 830 ευρώ.

Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος ησυχάσει όταν έχει συγκεντρώσει τα 560 μη έχοντας κατά το τεκμαρτό του εισόδημα θα έχει έλλειμμα αποδείξεων 270 ευρώ το οποίο θα φορολογηθεί με 22% φέροντας ένα εκκαθαριστικό με πρόσθετο φόρο 60 ευρώ. Σε μια εντελώς ακραία περίπτωση κάποιος εντελώς άπορος αν έχει την τύχη και την ατυχή να μένει σε δικό του σπίτι δεν έχει μηδενικό εισόδημα αλλά σύμφωνα με την εφορία έχει εισόδημα 5400 ευρώ αφού το αφού το τεκμήριο διαβίωσης είναι 3.000 ευρώ και 2.400 ευρώ το τεκμήριο κατοικίας και άρα θα πρέπει να συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 540 ευρώ. Αν δεν το κάνει παρότι άπορος θα κληθεί να πληρώσεις φόρο 119 ευρώ.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων