ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Τάμεση στον Κηφισό

Από τον Τάμεση στον Κηφισό

Ο γνωστός Έλληνας αρχιτέκτων - πολεοδόμος Βασίλης Ζώτος, ανέλαβε εθελοντικά την μελέτη της ανάπλασης του Κηφισού, με την βοήθεια μιας επιστημονικής ομάδας, μελών του «Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων» (BGS). Για τον «Έλληνα που άλλαξε τον Τάμεση», η πρόκληση για την ανάπλαση του Κηφισού, ήρθε ως μια φυσική συνέχεια μίας καριέρας, όπου η ανάπλαση αστικών ποταμών έχει αφήσει ένα δυνατό σημάδι στην επαγγελματική του πορεία.

Η αρχή έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 με τη διδακτορική του διατριβή, για τον καθαρισμό και την ανάπλαση του Τάμεση, η οποία και βραβεύτηκε.
Ο Βρετανικός Τύπος έγραφε «διθυράμβους» για τον Έλληνα που επρόκειτο να αναμορφώσει το Λονδρέζικο ποτάμι. «Χρειάστηκε ένας Έλληνας για να μας δείξει τι θα πρέπει να κάνουμε με τον Τάμεση», ήταν ο τίτλος του «Γκάρντιαν».

Κατά τον κ. Ζώτο, για να γίνει ο Κηφισός ένα επίμηκες μητροπολιτικό πάρκο και συγχρόνως να αποτελέσει έναν διάδρομο κλιματισμού για την Αθήνα. «Αν η ανάπλαση του Κηφισού γίνει πραγματικότητα, τότε η Αθήνα θα έχει κερδίσει πίσω το ποτάμι της. Θα έχει αποκτήσει ένα επίμηκες πάρκο 25 χλμ., έναν διάδρομο κλιματισμού που θα βελτιώσει το μικροκλίμα της και παράλληλα έναν πόλο τουρισμού που θα τονώσει την αξία γης των ζωνών που διασχίζει. Αξίζει να δούμε τι έχει γίνει σε παρόμοιες περιοχές διεθνώς».

Σύμφωνα με τον Έλληνα αρχιτέκτονα - πολεοδόμο το ποτάμι μπορεί να γίνει η υδάτινη λεωφόρος της πρωτεύουσας, αλλά πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και το κοινό, προς όφελος του Λεκανοπεδίου.