ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβή μου βενζίνη: Σε ποιες περιοχές η αμόλυβδη ξεπέρασε τα 2 ευρώ (ΧΑΡΤΗΣ)

Ακριβή μου βενζίνη: Σε ποιες περιοχές η αμόλυβδη ξεπέρασε τα 2 ευρώ (ΧΑΡΤΗΣ)

Αμόλυβδη | Βενζίνη: «Πονοκέφαλος» καθίσταται για τους Έλληνες η απίστευτη κούρσα στις τιμές των καυσίμων, καθώς βενζίνη και πετρέλαιο έχουν πάρει την ανιούσα, εξαιτίας του πολεμικού σκηνικού που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, με την τιμή της αμόλυβδης να έχει αυξηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατά 50%.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ - «ΦΩΤΙΑ» ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήδη η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης αγγίζει πλέον τα 1,63 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του υπουργείου Οικονομίας. Μάλιστα, σε κάποια νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων η super plus αμόλυβδη βενζίνη (100 οκτανίων) πωλείται ή και έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Ωστόσο, η ξέφρενη αύξηση στην τιμή της βενζίνης, και μάλιστα τη στιγμή που βρισκόμαστε μία «ανάσα» πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για το οικογενειακό πορτοφόλι. Και τούτο, γιατί πλέον είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.

Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» τα πρώτα μηνύματα για ανατιμήσεις έρχονται από τους επαγγελματίες του κλάδου των μεταφορών (αυτοκινητιστές φορτηγών, ιδιοκτήτες αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ), οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται νέες αυξήσεις στα κόμιστρα των μεταφορών, καθώς οι αυτοκινητιστές δεν αποκλείεται να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.

«Όργιο» φορολογίας στα καύσιμα

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μιλώντας την Τρίτη (22/05/2018) αποκλειστικά στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε και στο στο θέμα της υπερφορολόγησης που υπάρχει στα καύσιμα, το οποίο συμβάλλει επίσης στην κατακόρυφη άνοδο. «Η τιμή του καυσίμου, τα ¾ γεμάτα είναι φόροι! Το 33%-35% το παίρνουν τα διυλιστήρια και γύρω στο 10% μοιράζονται πρατηριούχοι, εταιρείες πετρελαιοειδών και μεταφορείς. Αν εμείς βγάλουμε το κέρδος μας εμείς οι πρατηριούχοι, δεν θα φανεί καθόλου η διαφορά. Το δε Μάιο που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι τιμές, έχει συμπιεστεί προς τα κάτω το κέρδος των εταιρειών και των βενζινοπωλών και δεν έχει φανεί».

Και προσθέτει: «Αν η κυβέρνηση δεν καταλάβει ότι δεν είναι λύση η επιβολή φόρων, αλλά να ενδιαφερθεί πραγματικά για τον κλάδο των πετρελαιοειδών, να δει τι παίζει και να χτυπήσει πραγματικά το λαθρεμπόριο, τότε θα πάνε όλα καλά, διότι εμείς οι βενζινάδες θέλουμε να είναι χαμηλές οι τιμές. Αυτοί που ξεπλένουν χρήματα, δεν είναι πρατηριούχοι, χρησιμοποιούν το επάγγελμα το δικό μας, αλλά δεν ανήκουν σε εμάς».

Όπως εκτιμά η Πρόεδρος της ΕΒΝΑ, «τα πράγματα είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολα» και εκφράζει έντονη ανησυχία ότι εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στην τιμή της βενζίνης, πολλά βενζινάδικα κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο».

«Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη με την πιο ακριβή τιμή αμόλυβδης βενζίνης λόγω φόρων. Εάν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι φόροι, θα ήμασταν στην 11η θέση», υπογραμμίζει – μεταξύ άλλων – η Μαρία Ζάγκα.

Ακούστε στο παρακάτω ηχητικό τι δήλωσε η πρόεδρος της ΕΒΝΑ στο Newsbomb.gr:

Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr το χάρτη με τις τιμές της βενζίνης ανά την Ελλάδα (πηγή χάρτη: Εφημερίδα «Έθνος»)

Σχετικές ειδήσεις