ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις άνω των 300 ευρώ

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις άνω των 300 ευρώ

Η πλειοψηφία των συνταξιούχων των δημοσίων υπαλλήλων, περισσότεροι από 445.000, θα δουν μειώσεις στις αποδοχές κατά 18% με την έλευση της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς που θα διαπιστωθεί μετά τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα φέρει μηνιαία απώλεια στο εισόδημα των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα κατά μέσο όρο 170 ευρώ το μήνα, δηλαδή 2.040 ευρώ ετησίως. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις συνταξιούχων που θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες ακόμη και άνω των 300 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, σε δημοσίους υπαλλήλους με 35ετία και κυρίως σε ενστόλους οι πραγματικές μειώσεις του 2019 φτάνουν ως το 30,8%.

Οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μια από τις μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων που θα κληθούν να εισφέρουν τη μερίδα του λέοντος, προκειμένου να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ η συνταξιοδοτική δαπάνη και να εξοικονομηθούν περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Συνολικά οι συνταξιούχοι που θα δουν περικοπές ανέρχονται σε 1,3 εκατομμύρια. Παράλληλα, ο νόμος (4472/2017) προβλέπει ότι από το 2019 καταργούνται και τα οικογενειακά επιδόματα συζύγου ή και τέκνων για όσους τα λαμβάνουν. Με την κατάργησή τους, που την προβλέπει ο νόμος, η συνολική μείωση σύνταξης και επιδομάτων ξεπερνά το 25%.

Παραδείγματα συντάξεων ασφαλισμένων του δημοσίου με απώλειες άνω των 300 ευρώ το μήνα:

-Συνταξιούχος εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης, με μεικτή σύνταξη 1.040,29 ευρώ

-Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 30 έτη ασφάλισης, με μεικτή σύνταξη 985,6 ευρώ

-Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα 904,9 ευρώ σύνταξη μεικτά

-Συνταξιούχος αστυνομικός που λαμβάνει σήμερα 1.450 ευρώ

Και όλα αυτά, την ώρα που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί εικοσιτρείς περικοπές στις συντάξεις τους κατά τη διάρκεια των μνημονίων (από το 2010 έως σήμερα), καταγράφοντας συνολικές απώλειες άνω των 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα τους είναι μεγάλες. «Δεν είναι μόνο η μείωση στη σύνταξη μας, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας, όλα αυτά τα «χαράτσια» που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων περισσότερο από 50%. Έχουμε φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακα τους. Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε πια ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο», δηλώνει με νόημα ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος.