ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Στα 5,2 δισ. τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο α' εξάμηνο

Εφορία: Στα 5,2 δισ. τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο α' εξάμηνο

Χθές τα μεσάνυχτα έπεσε η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων και από σήμερα ξεκινά ο γολγοθάς των πληρωμών για τους φορολογουμένους.

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολοούμενοι καλούνται να πληρώσουν εφάπαξ ή σε έως 3 διμηνιαίες δόσεις πρόσθετους φόρους 3,3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία πληρωμών στο α΄εξάμηνο έμειναν απλήρωτοι φόροι 5,2 δισ. ευρώ, ενώ μόνον τον μήνα Ιούνιο προστέθηκαν 428 εκατ. ευρώ νέα «φέσια» στην Εφορία.

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε στοιχεια που δείχνουν ότι μετά την ολοκλήρωση της υποβολής δηλώσεων εχθές τα μεσάνυχτα έχουν υποβληθεί 6.195.980 δηλώσεις εκ των οποίων 2.528.401 χρεωστικές με τις οποίες οι υπόχρεοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 3,329 δισ. ευρώ, δηλαδή 1.316,6 ευρώ πρόσθετο φόρο ο καθένας.

Και επειδή τελικά δεν δόθηκε νέα παράταση υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, φαίνεται ότι «λείπουν» περίπου 50.000 φορολογούμενοι (πέρυσι είχαν υποβληθεί 6,241 εκατ. φορολογικές δηλώσεις συνολικά) που δεν έχουν στείλει τις δηλώσεις και πλέον θα πληρώσουν πρόστιμα εκτός από τον φόρο εισοδήματος.

Και ενώ στα 3,3 δισ. ευρώ από πρόσθετους φόρους εισοδήματος που πληρώνουν από σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έρθουν να προστεθούν και άλλα από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να έχουν ξεπεράσει ήδη από τα α΄εξάμηνο τα 5 δισ. ευρώ.