ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Δείτε ποιες νέες κατηγορίες μπορούν να το λάβουν

Επίδομα ανεργίας: Δείτε ποιες νέες κατηγορίες μπορούν να το λάβουν

Επίδομα ανεργίας ύψους 360 ευρώ το μήνα, θα μπορούν να λαμβάνουν πλέον και οι δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί.

Εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, ορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, το οποίο θα παρέχεται λόγω χαμηλού εισοδήματος ή λόγω διακοπής εργασιών.

Αναλυτικά, για το επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, στο σκέλος των εισοδηματικών κριτηρίων το όριο που τίθεται είναι τα 4.219,78 ευρώ, ήτοι το 60% του ετήσιου ποσού που λαμβάνει άγαμος μισθωτός, ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον, πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί ότι ο δικαιούχος του επιδόματος δεν ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Στις προϋποθέσεις είναι και το συνολικό ατομικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή κατά τα δύο φορολογικά έτη που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ. Επίσης, το συνολικό οικογενειακό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει τρία έτη συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης εμμίσθου ή και ελεύθερου επαγγελματία στον πρώην Τομέα του ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Τομέας Ασφάλισης Νομικών). Επιπλέον, πρέπει να έχουν καταβάλλει την εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων - Κλάδος ασφαλισμένων πρώην ΕΤΑΑ, για τουλάχιστον τρία έτη συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον πρώην Τομέα του ΕΤΑΑ. Όσοι ήταν ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του πρώην ΕΤΑΑ κατά την 1/1/2011 απαιτείται η καταβολή της ανωτέρω εισφοράς για ένα τουλάχιστον έτος, εφόσον η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έγινε μέχρι 31/12/2012. Αντίστοιχα, απαιτείται η καταβολή της ανωτέρω εισφοράς για δύο τουλάχιστον έτη εφόσον η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έγινε μέχρι 31/12/2013.

Η εγκύκλιος ορίζει τη διάρκεια καταβολής του βοηθήματος αλλά και το συνολικό χορηγούμενο ποσό, τα οποία καθορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.

Ειδικότερα:

  • Για χρόνο ασφάλισης τρία έως και τέσσερα πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για τρεις μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης πέντε έως και έξι πλήρη έτη ασφάλισης το βοήθημα καταβάλλεται για τέσσερις μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης επτά έως και οκτώ πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για πέντε μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης εννέα έως και δέκα πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για έξι μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης έντεκα έως και 12 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για επτά μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης 13 έως και 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για οκτώ μήνες.
  • Για χρόνο ασφάλισης που υπερβαίνει τα 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για εννέα μήνες.

Το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως.

Το μηνιαίο ποσό του βοηθήματος δεν προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό προστατευομένων μελών οικογενείας του δικαιούχου. Δεν προβλέπεται η καταβολή αναλογούντων Δώρων Εορτών Χριστουγέννων/Νέου Έτους και Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στην περίπτωση υπαγωγής στο επίδομα ανεργίας βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, εάν ο δικαιούχος ασκήσει (όπως έχει δικαίωμα) επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια λήψης του επιδόματος. Στην περίπτωση αυτή, ως μηνιαίο επίδομα καταβάλλεται ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ του μηνιαίου βοηθήματος (360 ευρώ) και του καθαρού εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα.