ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: «Μαύρη» Τετάρτη με τραπεζικό κραχ

Χρηματιστήριο: «Μαύρη» Τετάρτη με τραπεζικό κραχ

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκε σήμερα (03/10) η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχώρησε σε επίπεδα αρχής Απριλίου του 2017, με τις τραπεζικές μετοχές να πραγματοποιούν «βουτιά», αγγίζοντας τα όρια του «sell off» -Τι οδήγησε στην ελεύθερη πτώση - Πού ρίχνει το «φταίξιμο» το ΥΠΟΙΚ -Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Το χρηματιστήριο έφθασε να χάνει έως και 4%, καθώς η αλλαγή στάσης των δανειστών σχετικά με τις τράπεζες οδήγησε σε τραπεζικό κραχ και πωλήσεις… πανικού.

Τελικά, η «Μαύρη Τετάρτη» έκλεισε με το Γενικό Δείκτη στις 666,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 8,78%.

Η αγορά πάντως βρίσκεται κοντά στα χαμηλά 20 μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στα χαμηλά σχεδόν τριών ετών (από τις 16 Φεβρουαρίου του 2016).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως δεν ήταν μόνο το Χρηματιστήριο που «πλήγωσε» την αγορά, αλλά και οι αποδόσεις των ομολόγων, κόντρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα.

Η απόδοση στο 10ετές ανέβηκε πάνω από το 4,4% σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 2%, όταν την ίδια ώρα το 10ετές ιταλικό υποχώρησε σχεδόν 4%.

Με σημερινή της έκθεση, η Goldman Sachs προειδοποιεί πως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως) παραμένει περιορισμένη.

Επίσης σύμφωνα με έκθεση της HSBC η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες έχει κλονισθεί, και τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,6 δισ.

Αλλά αυτή τη φορά η απώλειες συνδέονται με την εμπιστοσύνη της αγοράς στον κλάδο, αναφέρει η HSBC, θεωρώντας ότι αν και κατανοητές, είναι λίγο υπερβολικές.

Ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 42,22%, ενώ σήμερα έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %.

Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 653,14 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες έως και 4,11%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 101,323 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 75.417.080 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,04%, ενώ και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,04%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+3,87% στα 5,100 ευρώ), της Τιτάν (+2,40% στα 21,300 ευρώ) και της Μυτιληναίος(+1,66% στα 8,560 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-20,73% στα 1,300 ευρώ), της Eurobank(-14,69% στα 0,5370 ευρώ), της ΔΕΗ (-6,67% στα 1,2730 ευρώ) και της Εθνικής (-5,49% στα 1,5830 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Κατασκευών (+2,27%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων(+0,69%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-8,78%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-3,53%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 26.897.322 και 15.763.656 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 18,408 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 16,599 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 36 μετοχές, 69 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Forthnet+20,00%, Κυριακούλης +19,80% και Προοδευτική +16,44%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Πειραιώς -20,73%, Eurobank-14,69% και Attica Bank-13,46%.

Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν, ως εξής:

ALPHA BANK:1,180 ευρώ(-3,28%)
EUROBANK:0,5370 ευρώ(-14,69%)
FOURLIS:5,1700 ευρώ(-0,96%)
VIOHALCO:2,860 ευρώ(-1,38%)
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:5,100 ευρώ(+3,87%)
ΕΥΔΑΠ:5,410 ευρώ(-1,46%)
ΔΕΗ:1,2730 ευρώ(-6,67%)
ΑΔΜΗΕ:1,598 ευρώ(-1,36%)
COCA COLA HBC:29,240 ευρώ(+0,34%)
ΕΛΠΕ:7,390 ευρώ(-2,76%)
ΕΘΝΙΚΗ:1,5830 ευρώ(-5,49%)
ΣΑΡΑΝΤΗΣ:7,300 ευρώ(αμετάβλητη)
JUMBO:12,300 ευρώ(-4,50%)
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ:6,430 ευρώ(+0,47%)
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ:8,560 ευρώ(+1,66%)
MOTOR OIL:22,850 ευρώ(-0,22%)
ΟΠΑΠ:8,760 ευρώ(-1,13%)
ΟΤΕ:10,350 ευρώ(-1,80%)
ΠΕΙΡΑΙΩΣ:1,300 ευρώ(-20,73%)
ΤΙΤΑΝ:21,300 ευρώ(+2,40%)
LAMDA DEVELOPMENT:6,170 ευρώ(-0,32%)
ΟΛΠ:16,520 ευρώ(-0,12%)
ΕΧΑΕ:4,420 ευρώ(+0,45%)
GRIVALIA PROPERTIES:7,960 ευρώ(+0,38%)
AEGEAN AIRLINES: 7,290 ευρώ(-1,22%)

Τι οδήγησε στην πτώση

Η βασική αιτία για την εικόνα στο Χρηματιστήριο, όπως αυτή αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις των ξένων, έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις τράπεζες και την προοπτική τους.

Τεχνικά, το αιφνίδιο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές καθώς η πτώση που είχε προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, «χτύπησε» τα περιθώρια ασφαλείας και ενεργοποιήθηκαν εντολές stop loss μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Ακόμα όμως και αν η τεχνική αιτία για την πτώση πρέπει να αναζητηθεί στους χρηματιστηριακούς αλγόριθμους, δεν μπορεί να υποτιμηθεί το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο εξάμηνο, είναι μόνο short από τα μεγάλα ξένα fund.

Η βασική αιτία για την πίεση που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι άλλη από την ανησυχία που υπάρχει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αυτό αποτυπώθηκε και στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κλιμάκωσαν τις πιέσεις στις μετοχές ξεκινώντας από την Πειραιώς και φθάνοντας στην Alpha Bank, ανάλογα με την κεφαλαιακή θέση της κάθε τράπεζας.

Σε αυτή τη συγκυρία προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και μία σειρά από γεγονότα που πυροδότησαν το σημερινό sell off.

Συγκεκριμένα:

- Η ιταλική κρίση έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή και η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων έχει παρασύρει και τα ελληνικά με αποτέλεσμα το spread να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο.

- Η ασάφεια σε σχέση με την περικοπή ή μη των συντάξεων, η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού με δύο σενάρια, η συζήτηση για την πιστή τήρηση ή την εφαρμογή μέρους μόνο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος σε ένα σκηνικό παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, εντείνει τις ανησυχίες των ξένων και αυξάνει το country risk.

- Το τελευταίο διάστημα, μετά την χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογα Tier II, έγινε ευρέως γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και άντληση κεφαλαίων μπορεί προς το παρόν να επιτευχθεί μόνο με τοκογλυφικά επιτόκια.

- Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν αδύνατες επιδόσεις των τραπεζών. Η πιστωτική επέκταση παραμένει σε αρνητικό έδαφος ενώ τα έσοδα προ προβλέψεων υποχωρούν έως και 25% υπονομεύοντας την κερδοφορία των τραπεζών που αποτελούσε το «μαξιλάρι» για την σταδιακή εξομάλυνση του ελλείμματος στις προβλέψεις. Ταυτόχρονα η απομόχλευση των χαρτοφυλακίων και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο ομίλου, μειώνει περαιτέρω τα μεγέθη.

- Οι νέοι επιθετικοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία για τις πιέσεις που ήδη δέχεται και θα δεχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών συγκάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης (03/10) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και του υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, τονίστηκε ότι «οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:

- Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο,
- Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,
- Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018,
- Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση,
- Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».

Σημειώνεται επίσης ότι «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

- Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα,
- Διαρκής μείωση της ανεργίας,
- Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης».

«Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Αναφέρεται τέλος ότι «σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ για τραπεζικό κραχ: Το Bloomberg δημιούργησε κλίμα και οι αγορές υπεραντέδρασαν

«Υπεραντίδραση των αγορών» στο δημοσίευμα του Bloomberg βλέπουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών πίσω από το σημερινό τραπεζικό κραχ που σημειώθηκε στο χρηματιστήριο.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως δεν υπάρχει ανησυχία για το περιστατικό, το οποίο, όπως κρίνουν, είναι «διαχειρίσιμο».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσαν σήμερα κυβερνητικούς βουλευτές για μία σειρά θεμάτων, με εκείνο της περικοπής των συντάξεων , όμως, να κυριαρχεί.

«Δεν υπάρχει λόγος» να προχωρήσει το μέτρο, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνοντας πως υπάρχει χώρος για αντίμετρα.

Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν πως «ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου (π.χ. φορολογίας) θα επιτύγχανε δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1,3% για να το διαχειριστεί όπως θέλει».

Όπως προσθέτουν, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η περικοπή των συντάξεων δεν κρίνεται αναγκαία. «Η κυβέρνηση δεν συζητά την αναστολή του μέτρου αλλά την κατάργηση του» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, προσθέτουν με νόημα ότι όπως προκύπτει και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά στο 2019, 2020 και 2021 η ελληνική οικονομία καταγράφει υπεραπόδοση και τα τρία έτη.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr