ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραγασάκης: Η Folli - Follie έκανε τεράστια ζημιά στην αξιοπιστία του χρηματιστηρίου

Δραγασάκης: Η Folli - Follie έκανε τεράστια ζημιά στην αξιοπιστία του χρηματιστηρίου

«Η εκδήλωση για τα 25 χρόνια της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές (ΣΟΛ) πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που σοβαρά αρνητικά γεγονότα και εξελίξεις όπως η περίπτωση της Folli-Follie θέτουν κρίσιμα ερωτήματα ως προς τη φύση του ελεγκτικού επαγγέλματος, τον ρόλο και την ευθύνη του ορκωτού λογιστή, την επάρκεια των θεσμών που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τελικά την ίδια την κοινωνία».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης την ομιλία του στη σημερινή επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 25 χρόνων από την ίδρυσή της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Είναι προφανές, συνέχισε ο υπουργός, ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά σε όλη την κλίμακα της εταιρικής διακυβέρνησης, τη ρύθμιση των αγορών και τη θωράκιση της κοινωνίας. «Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του ορκωτού ελεγκτή και, να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την ακεραιότητα των ελέγχων» όπως υπογράμμισε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «ο ορκωτός ελεγκτής δεν είναι υπάλληλος ούτε υπηρέτης του επιχειρηματία ή της διοίκησης, αλλά αποτελεί αυτόνομο πόλο εξουσίας και ευθύνης μεταξύ γενικής συνέλευσης και διοικητικού συμβουλίου, αλλά και μεταξύ επιχείρησης και κοινωνίας. Ο ορκωτός λογιστής δεν είναι όπως ένας συνήγορος, δεν υπερασπίζεται όπως ο δικηγόρος τα συμφέροντα του εντολέα του, αλλά ως αντικειμενικός και αμερόληπτος κριτής πρέπει να υπερασπίζεται τα νόμιμα συμφέροντα της επιχείρησης, των μετόχων, των εργαζομένων, της κοινωνίας. Ο ορκωτός λογιστής συνεπώς στη δική μου αντίληψη ασκεί λειτούργημα κοινωνικό και έχει ευρύτερη κοινωνική ευθύνη».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr