ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

RBS: Η Ευρώπη θυμίζει Σοβιετική Ένωση

RBS: Η Ευρώπη θυμίζει Σοβιετική Ένωση

Για την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης κάνει λόγο η Royal Bank of Scotland.

Σε έκθεσή της, η τράπεζα επισημαίνει ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να προχωρήσει στην κατεύθυνση μιας δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης και όχι να θυμίζει Σοβιετική Ένωση, όπου το κέντρο επιχειρεί να ελέγξει την περιφέρεια».

Οι αγορές, αναφέρει η έκθεση, έχουν αντιληφθεί προς ποια κατεύθυνση κινείται η ΕΕ. Οι αναταράξεις στα Χρηματιστήρια δεν οφείλονται στον πανικό των επενδυτών, αλλά στην απειλή της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στο ευρώ.

Οι αγορές, τονίζει η RBS, δεν θα ανεχθούν άλλα πολιτικά λάθη.

Ο μόνος θεσμός που μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης είναι η ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας τον EFSF ως ένα νομισματικό και χρηματοοικονομικό ίδρυμα.

Το ευρώ διέρχεται και θα συνεχίσει να διέρχεται μια εμπειρία «κοντά στο θάνατο», ιδιαίτερα εφόσον η κρίση μεταδοθεί στη Γαλλία. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η Γαλλία θα χάσει την υπομονή της με τη Γερμανία, αναφορικά με το ρόλο της ΕΚΤ και θα απειλήσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Εάν το Βερολίνο και πάλι εμμείνει στη σκληρή του στάση, τότε ο θάνατος της ΕΕ είναι σίγουρος και θα επέλθει μέσω της κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Για να αποτραπούν τα σενάρια αυτά, επισημαίνει η RBS, θα πρέπει η ευρωζώνη να αρχίσει να μοιάζει με μια «φυσιολογική χώρα», καθώς οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον αν αρχίσει σταδιακά να μειώνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας κράτους του ευρώ.

«Η στήριξη από την ΕΚΤ και τον EFSF αποτελεί μια σημαντική ανάσα ρευστότητας και θα μοιάζει ανεπαρκής αν συνεχιστούν οι απειλές για πιθανή έξοδο μιας χώρας από το ευρώ. Στην πραγματικότητα, η στήριξη της ΕΚΤ και του EFSF αγοράζει χρόνο για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, προκειμένου να έχουν χρόνο να σκεφτούν» καταλήγει η έκθεση.