ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κοινές μετοχές η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος

Με κοινές μετοχές η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος

Ξεκάθαρος ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος.

Ο κος Βενιζέλος σημείωσε πως «εφόσον οι ιδιώτες παλιοί μέτοχοι δεν καλύπτουν την αύξηση κεφαλαίου, το ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης εισέρχεται ως μέτοχος με κοινές μετοχές που είναι υποχρεωμένο να διαθέσει μέσα σε 2 χρόνια με εύλογο τίμημα - κάτι που συνεπάγεται όφελος του Δημοσίου».

Μόλις αρθούν τα εμπόδια πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα προσώπων που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό «κουνούν το δάχτυλο» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κατά το κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Όπως ακόμη είπε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Παράλληλα τόνισε ότι πολλοί θα μείνουν άφωνοι γιατί πρόκειται για άτομα που «μιλούν κουνώντας το δάχτυλο» αλλά δεν στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα έχοντας αποσύρει από αυτό χρήματα και περιορίζοντας τη ρευστότητα του.

Ο υπουργός Οικονομικών, δεσμεύθηκε επίσης να κυρωθεί από την Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα συμβεί «με μια εντυπωσιακή πλειοψηφία που θα υπερβαίνει τα 4/5 του συνόλου των βουλευτών. Η Βουλή αυτή μάλιστα, θα διαμορφώσει το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί το PSI PLUS με απολύτως διαφανή τρόπο εν γνώσει της Βουλής - και όπου χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτές θα γίνουν απ' τη Βουλή».

Απέναντι στις εκκλήσεις του Αντώνη Σαμαρά, της αριστερής αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει εξαίρεση των πολύ φτωχών οικογενειών από τις συνέπειες της μη καταβολής του τέλους ακινήτου μέσω της ΔΕΗ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «όπου μπορούμε να εκδηλώσουμε την δική μας κοινωνική αίσθηση ευαισθησίας, να μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι θα το κάνουμε. Παραβιάζει ανοικτές θύρες όποιες κάνει συστάσεις στον Πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών. Και αυτό αφορά και το ειδικό τέλος ακινήτων και πολλές άλλες κινήσεις, καθώς η μεγάλη αδικία είναι η καθαυτό διάρθρωση του φορολογικού συστήματος που είναι σύστημα μόνον κατ' όνομα».