ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή στα αναδρομικά: «Ανάσα» για χιλιάδες συνταξιούχους - Πώς θα διεκδικήσετε τα χρήματά σας

Ανατροπή στα αναδρομικά: «Ανάσα» για χιλιάδες συνταξιούχους - Πώς θα διεκδικήσετε τα χρήματά σας

Αναδρομικά | Συντάξεις | Συνταξιούχοι: Δικαστική δικαίωση για μεγάλο αριθμό δικαιούχων που υπέστησαν μεγάλες μειώσεις από το 2013 και μετά – Τι θα γίνει με τα χρήματα που είχαν περικοπεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και δώρα - Βήμα προς βήμα όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πάρετε πίσω τα ποσά που σας αναλογούν

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους που υπέστησαν σοβαρές περικοπές από τον Ιούνιο του 2013 έως και σήμερα, καθώς ο ΕΦΚΑ έχασε την πρώτη έφεση που είχε υποβάλει σε πρωτόδικη απόφαση υπέρ συνταξιούχων του ΝΑΤ, ενώ την ίδια στιγμή τα δικαστήρια επιστρέφουν και μειώσεις, πέρα από εκείνες που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», υπάρχουν ήδη τρεις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες, επί της ουσίας, φέρνουν τα πάνω – κάτω σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αναφορικά με την απόδοση των αναδρομικών.

Οι τρεις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά

Η πρώτη απόφαση (1296/2018) ελήφθη από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και με αυτή το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απορρίπτει την έφεση που είχε ασκήσει ο ΕΦΚΑ κατά πρωτόδικης απόφασης, η οποία δικαίωνε συνταξιούχους του ΝΑΤ. Οι τελευταίοι ζητούσαν να τους επιστραφούν αναδρομικά από μειώσεις που είχαν προκύψει με το Ν. 4093 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και τα δώρα που τους είχαν επίσης περικοπεί.

Η δεύτερη απόφαση (1840/2018) ελήφθη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και έρχεται να κάνει το εξής πρωτόγνωρο: Για πρώτη φορά πρωτοβάθμιο δικαστήριο ακυρώνει την περικοπή 7% που είχε επιβληθεί στις συντάξεις του ΝΑΤ από 01/01/2012 για την προστασία των αποθεματικών του Ταμείου, όχι με νόμο, αλλά με υπουργική απόφαση.

Η τρίτη απόφαση (17563/2018) έρχεται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία δικαιώνει – και μάλιστα με αναδρομική ισχύ - μαζική αγωγή που είχαν υποβάλει συνταξιούχοι του ΤΑΠ – ΟΤΕ για περικοπές που είχαν υποστεί στις συντάξιμες απολαβές τους.

Πώς θα διεκδικήσετε τα αναδρομικά από μειώσεις και επαναφορά δώρων

Σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», δίδεται στη δημοσιότητα πρότυπο δικογράφου, για τις αγωγές που θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι, ώστε να διεκδικήσουν αναδρομικά χρήματα που τους ανήκουν:

  • Είτε από τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί διά των Νόμων 4051/2012 και 4093/2012
  • Είτε και από περικοπές που είχαν επιβληθεί στα δώρα τους

Για την ορθή συμπλήρωση του δικογράφου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής 10 βήματα:

1. Η αγωγή κατατίθεται στο Πρωτοδικείο του Νομού ή της Περιφέρειας, όπου ανήκουν.

2. Στο κείμενο θα επιλέξουν σε ποιο Ταμείο του ΕΦΚΑ ανήκουν, διαγράφοντας τις άλλες επιλογές που αναφέρονται.

3. Αν η αγωγή αφορά σε συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι από άλλον φορέα του ΕΦΚΑ, τότε η αγωγή θα πρέπει να γίνεται «Προς το Ελεγκτικό Συνέδριο» και όχι «Προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο».

4. Η ίδια ακριβώς αγωγή θα πρέπει να κατατεθεί και στο ΕΤΕΑΕΠ, για τη διεκδίκηση αναδρομικών που αφορούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων.

5. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στο σημείο της αγωγής που αφορά στις «Νόμιμες αξιώσεις», καθώς εκεί θα πρέπει να συμπληρώνονται με επιμέλεια τα ποσά κύριας – επικουρικής σύνταξης, όπου αυτά αναφέρονται.

6. Εξίσου προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ενδιαφερόμενοι κατά τη συμπλήρωση των πεδίων που αντιστοιχούν στις περικοπές συντάξεων που επήλθαν βάσει των Νόμων 4051/2012 και 4093/2012. Εκεί θα πρέπει να συμπληρώσουν και τις περικοές που υπέστησαν σε ό,τι αφορά τα δώρα τους (σ.σ. είχαν καταργηθεί από 01/01/2013) σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

7. Οι παραπάνω περικοπές περιλαμβάνονται αναλυτικά στα ενημερωτικά σημειώματα κυρίων και επικουρικών συντάξεων από 01/01/2013 έως και το 2018. Αυτές μπορούν να τις βρούν οι δικαιούχοι στις ιστοσελίδες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αντίστοιχα, είτε μέσω ΚΕΠ.

8. Οι μειώσεις για κάθε σύνταξη (κύρια + επικουρική) αθροίζονται μαζί με τα κομμένα δώρα μέσα στο κείμενο της αγωγής.

9. Οι αγωγές μπορούν να γίνονται είτε ατομικά είτε μαζικά.

10. Δεν μπορεί να επιβληθεί αγωγή, αν δεν υπάρχει σφραγίδα και υπογραφή δικηγόρου.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος τα ντίζελ από τις πόλεις – Το σχέδιο για τα πετρελαιοκίνητα

Σάλος στην Αιτωλοακαρνανία: Το ροζ σκάνδαλο, ο γιατρός, η καλλονή με τις ψηλές γόβες και η αποκάλυψη