ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συζητείται η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο

Συζητείται η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο

Βήματα για τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρευρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του Γ’ ετήσιου Οικονομικού και Ενεργειακού Φόρου του Ευξείνου Πόντου (Black Sea Energy and Economic Forum - BSEEF), που διοργανώνεται από το Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) στις 17 και 18 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.


Ο ίδιος είχε συναντήσεις με τους ομόλογούς του της Τουρκίας Τάνερ Γιλντίζ και της Βουλγαρίας Τράικο Τράικοφ και φυσικά του δόθηκε η ευκαιρία παρέμβασης στην ολομέλεια του Φόρουμ.

Ο Έλληνας υπουργός διευκρίνισε πως στους επόμενους τρεις μήνες θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν σε έργα του αγωγού Διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (Interconnection Turkey-Greece-Italy - ITGI) και για τα οποία έχει, ήδη, εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα ευοδωθούν.

Εξαιρετικά θετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου διαπίστωσε σύμπνοια απόψεων, ιδιαίτερα στο θέμα της κατασκευής του ΙTGI, για τον οποίο η Άγκυρα δείχνει να συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις με την Ελλάδα. "Ωστόσο, η τελική απόφαση", όπως τόνισε, "θα καθορισθεί από το Αζερμπαϊτζάν και τη Βρετανία που ελέγχουν την κοινοπραξία".

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ακόμη συζήτηση με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Τρ. Τράικοφ, από την οποία προκύπτει ότι η Σόφια είναι προσηλωμένη στην κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αερίου, εξέλιξη που θα ενισχύσει και την προοπτική επιλογής του αγωγού ITGI.

Βεβαίως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα και θα ενισχύσει τις προοπτικές επιλογής του αγωγού ΙTGI, έναντι όλων των άλλων επιλογών.

Τέλος θέματα που αφορούν εμπορικές διαφορές μεταξύ της ελληνικής ΔΕΠΑ και της τουρκικής BOTAS , συζήτησε ο υπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του τα οποία όπως διαπίστωσαν οι δύο υπουργοί προωθούνται προς τη λύση τους. Έχει, ήδη, συμφωνηθεί ο χρόνος εξόφλησης οφειλών της ΔΕΠΑ και η μέθοδος λύσης διαφορών που έχουν ανακύψει μεταξύ των δύο εταιριών.