ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Πανέττας: Να δώσουμε το παρόν στις εκλογές του ΕΒΕΑ

Μ. Πανέττας: Να δώσουμε το παρόν στις εκλογές του ΕΒΕΑ

Συνέντευξη στον Βελισσάριο Δραγάτση

Δέσμη έξι προτάσεων για να κινηθεί η αγορά διατυπώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς κ. Μάρκος Πανέττας στη συνέντευξη που παραχωρεί στο "newsbomb.gr" εν όψει των κρίσιμων εκλογών στο ΕΒΕΑ στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πανέττας κατέρχεται ως υποψήφιος σύμβουλος με το συνδυασμό «Ενωμένη Επιχειρηματικότητα» του κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου για το Μεταποιητικό Τμήμα. Με τη συνέντευξή του δίνει το στίγμα των προθέσεων και της τακτικής που θα προτείνει ως μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Οφείλουμε να δώσουμε το παρόν στις επιμελητηριακές εκλογές» επισημαίνει ο κ. Πανέττας και εξηγεί ότι φέτος που δοκιμάζεται και πλήττεται ανεπανόρθωτα η ελληνική αγορά, οι επιχειρηματίες πρέπει να συμμετάσχουν και να δείξουν συσπειρωμένοι απέναντι στις προκλήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνεντεύξεως:

Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογές για το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για την αγορά;

Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι διεξάγονται σε μια κρίσιμη για τον τόπο οικονομική περίοδο.

Τα επιμελητήρια είναι η μοναδική διέξοδος για τις επιχειρήσεις. Η μοναδική φωνή του ιδιωτικού τομέα, απέναντι στην κυβέρνηση. Μην ξεχνάτε ότι ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι να συμβουλεύει την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Όσο περισσότερες εταιρείες συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, τόσο ισχυρότερο θα είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο για να διεκδικήσει τα δικαιώματα τους.

Θεωρείτε πως η κάθοδος μιας ενιαίας παρατάξεως συνδέεται με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα;

Είναι γεγονός ότι, η σημερινή διοίκηση με τον πρόεδρό της κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο είχε μια δυναμική εξωστρέφεια.

Το ΕΒΕΑ ήταν παρόν σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς: στις απεργίες της ΔΕΗ, των ναυτεργατών, των οδηγών φορτηγών, το παρ εμπόριο και πολλά άλλα.

Αυτή η δυναμική αντιμετώπιση, και παρουσία του κ. Μίχαλου, έδωσε μια δυναμική στον συνδυασμό. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνεργασία επί πέντε χρόνια τώρα με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Γρανίτσα, ήταν άψογη.

Εξάλλου τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, και οφείλουμε όλοι να τα αντιμετωπίζουμε συλλογικά.

Λέγεται ότι η αγορά έχει στεγνώσει. Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν και ποιο ρόλο πρέπει να παίξουν οι επιχειρηματίες;

Πραγματικά η αγορά έχει στεγνώσει.

Έχουν παγώσει από τις αγορές στο περίπτερο μέχρι τα μεγάλα business deals. Πρώτα από όλα πρέπει να τονώσουμε την ψυχολογία του κόσμου. Αυτό οφείλει να το κάνει η νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Από εκεί και πέρα κάποιες κινήσεις μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της αγοράς. Κινήσεις, όπως οι ακόλουθες:

1. η καθιέρωση σταθερού ΦΠΑ 15%,

2. η μείωση φορολογικών συντελεστών,

3. το σταθερό φορολογικό σύστημα,

4. η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ,

5. η άρση του πόθεν έσχες στην οικοδομή για 2 χρόνια,

Ακούσαμε το προηγούμενο διάστημα ένα κρίσιμο δίλημμα που διατυπώθηκε μεταξύ δύο πρώην υπουργών Οικονομικών διαφορετικών κυβερνήσεων και κομμάτων. Ο ένας υποστήριζε ότι η αγορά δίνει λύσεις ενώ ο άλλος ισχυριζόταν πως οι λύσεις δίνονται από τους καθηγητές. Ποια είναι η δική σας γνώμη που έχετε γαλουχηθεί στο χώρο των επιχειρήσεων, του εμπορίου και της βιομηχανίας;

Έχει αποδειχθεί από την έως τώρα πορεία της οικονομίας ότι οι καθηγητέςείναι καλοί μέχρι ενός σημείου.

Από κει και πέρα για τα οικονομικά επιτελεία, καλό είναι να τα αναλαμβάνουν οι άνθρωποι της αγοράς. Και ακόμα καλύτερα πετυχημένα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα από την αγορά.

Άνθρωποι που γνωρίζουν στην πράξη, και όχι στην θεωρία τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις τους.

Βλέπουμε ότι στη Γερμανία τα επιμελητήρια έχουν παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο προς την αγορά και τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής. Αυτό φάνηκε χαρακτηριστικά από την πολιτική φιλονικία μεταξύ του Β. Σόιμπλε και του Φ. Ρέσλερ. Θα μπορούσε να λειτουργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας ως συμβουλευτικός μηχανισμός προς το εκάστοτε οικονομικό επιτελείο;

Όχι μόνο θα μπορούσε, αλλά αυτός είναι ο ρόλος του.

Η Κεντρική Ένωση, αλλά και το ΕΒΕΑ, το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, με 102.000 μέλη, έχουν ως σκοπό να συμβουλεύουν την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τα οικονομικά επιτελεία.

Πρόταση μου είναι να νομοθετηθεί, η δημιουργία μίας επιτροπής η οποία θα συμμετέχει στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Με αυτόν τον τρόπο, άνθρωποι της αγοράς, όπως τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, θα μπορούν να χαράζουν οικονομική πολιτική, αφού γνωρίζουν την αγορά και τις ανάγκες της.

Το προφίλ του κ. Μάρκου Πανέττα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κηφισιά τον Σεπτέμβριο του 1972.

Είναι παντρεμένος με την κ. Μαρία Αναγνωσταρά και έχει ένα γιο.

Έχει αποφοιτήσει από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος – Deree, το 1995 και έχει ΒΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, με ειδικότητα σε Marketing Management.

Από το 1993 έως σήμερα εργάζοται στην οικογενειακή επιχείρηση «Επιχειρήσεις Πανέττα» (Κατασκευαστική & Εμπορική).

Η οικογένειά μου δραστηριοποιήθηκε και διακρίθηκε αρχικά στην αλλαντοβιομηχανία. Πλέον δραστηριοποιείται στην οινοποιία, το εμπόριο, τα logistics και τις κατασκευές.

Ο κ. Μ. Πανέττας είναι μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς, μέλος της EuroCommerce με έδρα της Βρυξέλλες, μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του ΕλληνοΙσπανικού Εμπορικού Συμβουλίου.