ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «όχι» στα ευρωομόλογα εμμένει η Μέρκελ

Στο «όχι» στα ευρωομόλογα εμμένει η Μέρκελ

Στην γραμμή άρνησης των ευρωομολόγων εμμένει η Άγκελα Μέρκελ, κάτι που επανέλαβε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Μάριο Μόντι.

Ακόμη κι αν γίνει πρόοδος προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει ξαφνικά συμφωνία στο Βερολίνο, όσον αφορά στα ευρωομόλογα ή στην αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διευκρίνισε η Μέρκελ.

«Όταν θα κάνουμε ένα πρώτο βήμα προς τη δημοσιονομική σύγκλιση, πχ ενδυναμώνοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέσω αυτόματων κυρώσεων, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξω την άποψη που εξέφρασε χθες», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Επίσης, επανέλαβε ότι η έκδοση κοινών ομολόγων θα αποτελέσει αντικίνητρο για τα κράτη-μέλη για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους πειθαρχία.

Να σημειωθεί ότι χθες, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Μέρκελ υποστήριξε ότι είναι «εξαιρετικά ακατάλληλο» για την Κομισιόν να υποβάλλει προτάσεις για τα ευρωομόλογα, επαναλαμβάνοντας ότι η λειτουργία της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αλλάξει.