Τρίτη και τυχερή για την Ελλάδα στο Eurogroup

Τρίτη και τυχερή για την Ελλάδα στο Eurogroup

Η επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στους δανειστές της χώρας - ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ - φαίνεται ότι άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ που η χώρα πρέπει να λάβει το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Έτσι το Eurogroup αναμένεται να δώσει και τυπικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα την Τρίτη, ενώ παράλληλα βασικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης θα είναι οι λεπτομέρειες για την μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

"Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της έκτης δόσης, οπότε, όπως λένε, τρίτη και τυχερή", είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση Παπαδήμου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση.

"Θα πρέπει να το δούμε, τί σημαίνει επί της ουσίας - δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, αλλά αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό".

Η έκτη δόση θα έπρεπε να είχε καταβληθεί τον Σεπτέμβριο, όμως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να ζητήσει αλλαγές στη σύμβαση και στη συνέχεια η απόφαση του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την αποδοχή της σύμβασης μπλόκαραν τις διαδικασίες.