Ποινικές ευθύνες για το έλλειμμα αντιμετωπίζει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Ποινικές ευθύνες για το έλλειμμα αντιμετωπίζει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης κάνουν σήμερα οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου στους Financial Times ότι διώκεται ποινικά διότι δεν «μαγείρεψε» τα στατιστικά μεγέθη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC ο κ. Γεωργίου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επίσημη ποινική έρευνα υπό το βάρος των ισχυρισμών ότι διόγκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ενεργώντας κατά του εθνικού συμφέροντος.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο κ. Γεωργίου εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 20 χρόνια και διορίστηκε το 2010 στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από συμφωνία με το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξυγιάνει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, μετά από χρόνια επίσημης παραποίησης τους.

«Διώκομαι επειδή δεν μαγείρεψα τα βιβλία» δήλωσε ο κ. Γεωργίου στους Financial Times. «Θα θέλαμε ένα καλό, βαρετό ίδρυμα που κάνει τη δουλειά του. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η στατιστική είναι ένα άθλημα μονομαχίας» δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο κ. Γεωργίου αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα στις 12 Δεκεμβρίου για να απαντήσει στις σχετικές κατηγορίες.

Με αρκετή δόση υπερβολής μάλιστα, οι συντάκτες των άρθρων υποστηρίζουν πως εάν ο κ. Γεωργίου καταδικαστεί για «εσχάτη προδοσία», θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ισόβια κάθειρξη.

Η εν λόγω έρευνα σχετίζεται με τη δημόσια διαμάχη για το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος 2009, το οποίο αναθεωρήθηκε από το 13,4% στα 15,8% του ΑΕΠ.

Το αναθεωρημένο ποσοστό έγινε αποδεκτό χωρίς επιφυλάξεις από την Eurostat.