ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και 95% η συμμετοχή της Ε.Ε. σε έργα στην Ελλάδα

Μέχρι και 95% η συμμετοχή της Ε.Ε. σε έργα στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια των προσπαθειών για την τόνωση των κρατών-μελών της ΕΕ που πλήττονται από την κρίση.

Η απόφαση των ευρωβουλευτών καθιερώνει την προσωρινή αύξηση των ορίων συγχρηματοδότησης για αναπτυξιακά έργα σε ποσοστό μέχρι και κατά 95%.

Η απόφαση αυτή αφορά έξι κράτη-μέλη που πλήττονται από την κρίση, ένα εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα, ενώ θα εφαρμοστεί και για αναπτυξιακά έργα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία.

«Ευτυχής» για την έγκριση της πρότασης εμφανίστηκε η εισηγήτρια της έκθεσης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ντανούτα Χούμπνερ, σημειώνοντας ότι η μείωση του βάρους των εθνικών προϋπολογισμών και η προώθηση επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Σταυρακάκης χαρακτήρισε την απόφαση «βαθιά ανάσα για την οικονομία μέσω της εξοικονόμησης σε εθνικούς πόρους και τις αυξημένες πληρωμές από πλευράς ΕΕ».

Η υλοποίηση της απόφασης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντλήσει μέσω Διαρθρωτικών Ταμείων επιπλέον ποσά 800 εκατ. ευρώ για το 2012.

Η αύξηση του ορίου συγχρηματοδότησης θα περιοριστεί μόνο για την περίοδο που τα εν λόγω κράτη-μέλη λαμβάνουν ενίσχυση από την ΕΕ, είτε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) είτε στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των ισοζυγίων πληρωμών (BoP).

Επίσης, η αύξηση των ορίων θα έχει αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2012 και με την επιφύλαξη της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020.

Τα κράτη-μέλη αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση την εβδομάδα που ξεκινάει στις 12 Δεκεμβρίου.