ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Σαρκοζί: Ανοίγει ένας νέος οικονομικός κύκλος

Ν. Σαρκοζί: Ανοίγει ένας νέος οικονομικός κύκλος

Πεπεισμένος ότι θα ανοίξει ένας «νέος οικονομικός κύκλος», που θα γείρει την πλάστιγγα της οικονομίας προς την εργασία και την παραγωγή εμφανίστηκε ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σε ομιλία του στην Τουλόν.

Οκτώ μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Σαρκοζί άσκησε κριτική στις επιλογές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο.

«Η άμετρη ανάπτυξη του οικονομικού τομέα που συγκέντρωσε απίθανες ποσότητες χρεών είχε ως αποτέλεσμα η οικονομία να ταυτιστεί με το χρηματοπιστωτικό σύστημα» ανέφερε ο Σαρκοζί, συμπληρώνοντας ότι η οικονομία ετέθη υπό την αποκλειστική κυριαρχία της κερδοσκοπικής λογικής.

Η υπερχρέωση ωστόσο θα σταματήσει. Οι δανειστές δεν θέλουν να δανείζουν, λόγω της πυραμίδας των χρεών που συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα, κάτι που θα οδηγήσει στην έναρξη ενός νέου οικονομικού κύκλου, όπου θα επικρατήσει η εργασία και η παραγωγική διαδικασία.

Για την κρίση στην ευρωζώνη

Το πέρασμα στο νέο οικονομικό κύκλο, υπογράμμισε ο Σαρκοζί, θα συνοδευτεί με προσαρμογή, την οποία θα ακολουθήσουν οι ανεπτυγμένες χώρες, ενώ τη Δευτέρα, ο γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ με την οποία και θα υποβάλλει προτάσεις για να εγγυηθούν από κοινού «το μέλλον της Ευρώπης».

« Γαλλία και η Γερμανία, μετά από τόσες τραγωδίες, αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους, να κοιτάξουν μαζί το μέλλον. Το να αναθεωρήσουμε αυτή τη στρατηγική θα ήταν ασυγχώρητο» ανέφερε ο Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα έχει «την ιστορία της και τις πληγές της», που θα πρέπει να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε.

Για τις προωθούμενες αλλαγές

Σύμφωνα με το Νικολά Σαρκοζί, Παρίσι και Βερολίνο μάχονται μια νέα συνθήκη στην ΕΕ, που θα επανασχεδιάζει την οργάνωση της Ευρώπης.

Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ μιας «ειδικής πλειοψηφίας» για τη λήψη αποφάσεων στην ευρωζώνη και υπέρ μιας πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα μείνει «ανεξάρτητη» και θα αποφασίσει η ίδια για το πώς και το πότε θα δράσει.

Επανεξέταση της συνθήκης Σένγκεν

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος άνοιξε ζήτημα αλλαγών στη συμφωνία του Σένγκεν ζητώντας να επανεξεταστεί.

«Η Ευρώπη που εφαρμόζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά της, είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η συμφωνία του Σένγκεν πρέπει να επανεξεταστεί» ανέφερε.