ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: Μαραθώνιος η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους

Μέρκελ: Μαραθώνιος η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους

Αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, που αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της ευρωζώνης, η κυρία Μέρκελ απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα του ευρωομολόγου, ενώ τάχθηκε κατά οποιασδήποτε κίνησης θα μπορούσε να θίξει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν μπορεί να λυθεί μονομιάς, εν μία νυκτί. Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Δεν υπάρχει εύκολη, γρήγορη λύση», είπε στο γερμανικό κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η επίλυση της κρίσης χρέους των χωρών είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.

Απαντώντας στις επικρίσεις για καθυστερημένη αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση χρέους, η Μέρκελ παρομοίασε την μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης με μαραθώνιο, προειδοποιώντας ότι αν ληφθούν βιαστικά μέτρα, οι χώρες θα το μετανιώσουν.

«Οι μαραθωνοδρόμοι λένε συχνά ότι το δυσκολότερο μέρος της κούρσας είναι όταν φθάσεις στο 35ο χιλιόμετρο, αλλά λένε επίσης ότι μπορείς να φθάσεις στην γραμμή τερματισμού εάν έχεις συναίσθηση όλης της πρόκλησης από την αρχή και την προσεγγίσεις με τον αντίστοιχο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτός που ξεκινάει γρηγορότερα δεν είναι απαραίτητα και ο πιο πετυχημένος. (Πιο πετυχημένος) είναι αυτός που γνωρίζει τί απαιτείται για να τρέξεις όλη την απόσταση» πρόσθεσε.

H Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε την έκδοση κοινών ευρωομολόγων «άσκοπη», λέγοντας ότι αυτοί που την προτείνουν δεν έχουν «καταλάβει την φύση της κρίσης», ενώ επέκρινε τους πολιτικούς που απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων που περιλαμβάνονται στην Συνθήκη Σταθερότητας και Ανάπτυξης.