ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κον Μπεντίτ: Δημοκρατικά αθεμελίωτες οι προτάσεις των Μερκοζί

Κον Μπεντίτ: Δημοκρατικά αθεμελίωτες οι προτάσεις των Μερκοζί

Για ελλιπείς και δημοκρατικά αθεμελίωτες προτάσεις κατηγόρησε την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Κον Μπεντίτ.

Σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, ο Κον Μπεντίτ για άλλη μια φορά ήταν χειμαρρώδης και δεν δίστασε να επιτεθεί στη γερμανίδα καγκελάριο αλλά και στο γάλλο πρόεδρο για τη στάση τους στην αντιμετώπιση της κρίσης, την οποία και χαρακτήρισε αντιδημοκρατική.

Όπως μετέδωσε η Ντόιτσε Βέλλε, ο ευρωβουλευτής εξαπέλυσε πυρά κατά της Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «το Κοινοβούλιο θα πρέπει να πει στην κυρία Μέρκελ ότι με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνονται μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, ότι θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη και το αντίθετο δεν γίνεται».

Επίσης, καταλόγισε στο Νικολά Σαρκοζί ότι δεν γνωρίζει την ευρωπαϊκή Δημοκρατία του ευρωκοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο Κον Μπεντίτ επέκρινε την Άγκελα Μέρκελ ότι «μουρμουρίζει» για μεθόδους «κοινοτικοποίησης» των χρεών, ωστόσο επί τις ουσίας τις αποκλείει και δημιουργεί πίεση στους ευρωβουλευτές, αποδυναμώνοντας τις διαδικασίες και το δικαίωμα συναπόφασης του ευρωκοινοβουλίου.

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση των συνθηκών που ζητά η γερμανίδα καγκελάριος είναι διαδικασία χρονοβόρα, σε αντίθεση με τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ λύσεων όπως του πιο ενεργού ρόλου της ΕΚΤ ή της έκδοσης ευρωομολόγων, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι η «κυρία Μέρκελ θα πρέπει να βάλει για λίγο στην άκρη την τυφλή της ιδεολογία της σταθερότητας».

Στα πλαίσια αυτά, ο Κον Μπεντίτ απέδωσε δίκιο στον Χέλμουτ Σμιτ για τις δηλώσεις του περί ηγεμονισμού της Γερμανίας ενώ με τη σειρά του, επανέλαβε ότι η Μέρκελ καθυστέρησε στη λήψη αποφάσεων, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα.